Am găsit vinovații

„Mamele nu au o educaţie corespunzătoare şi, tocmai de aceea, nu sunt capabile să îşi educe eficient copiii în legătură cu metodele de contracepţie. Discuţiile legate de sex sunt considerate ruşinoase şi de aceea sunt evitate de către părinţi”, a precizat, dr. Ruxandra Dumitrescu, specialist în obstetrică-ginecologie.

Știrea de mai sus  a apărut pe data de 27 septembrie pe site-ul Realitatea.net  și este în strânsă legătură cu statisticile apărute în zilele anterioare, statistici îngrijorătoare în legătură cu numărul tot mai mare de adolescente care devin mame. Fenomenul devine mult mai îngrijorător și privind vârsta acestor fete: 12,13,14 ani și chiar mai puțin.

29.000 de adolescente devenite mame au situat România pe un loc pe care nu ni l-am dorit  în ierarhia țărilor care se confruntă și ele cu un astfel de fenomen.

Afirmațiile de mai sus demonstrează însă de ce în România nu se poate face nimic. Un medic, specialist în obstetrică – ginecologie, face precizări în legătură cu vinovații. Adică să se știe sigur de ce au devenit mame cele 29.000 de adolescente. Ministerul Sănătății nu are vreo vină, nici medicii de familie care ar trebui să acorde mai mult timp adolescentelor care se prezintă, cel puțin o dată pe an la ei, nici faptul că nu există cabinete de contracepție care să vină cu sfaturi medicale pentru astfel de situații.

În fiecare septembrie, când începe școala, elevii claselor gimnaziale și de liceu trebuie să treacă pe la medicul de familie pentru a primi o adeverință care să ateste că sunt apți pentru a face educație fizică. Atunci ar fi cazul ca elevele să fie măcar informate, întrebate, sfătuite de  medic.

Cabinetele medicale școlare există degeaba în școli. Au în evidență toți elevii școlii și mai dau câte o pastilă, mai fac câte o injecție, și se trezesc că au mult de muncă doar în perioadele de campanie de vaccinări. Adică de vreo 2 ori pe an. Normal ar fi ca Ministerul Sănătății să semneze un protocol (dacă mai e nevoie de hârtii) cu MECT prin care să stabilească un program obligatoriu de educație sexuală pentru elevii școlilor. Cabinetele să fie dotate cu materiale, pliante, chiar pastile contraceptive, și medicul sau asistenta să discute cu elevele. Faptul că dirigintele trebuie să discute aceste aspecte cu elevii la orele prevăzute în programă este mult prea puțin și mult prea vag. (El trebuie să discute despre o mulțime de alte lucruri în vreo 35 de ore). Este important ca astfel de informații să vină de la specialist, adică de la medic.

Stabilirea de vinovați nu prea are darul să miște lucruruile din loc ba chiar mi se pare că se aplică principiul „ne-am spălat frumos pe mâini ” de acestă poveste. Vinovați există și mulți, nu numai părinții. Să nu uităm că actualele generații de părinți au crescut în timpul regimului comunist, au fost educate în acel regim în care educația sexuală a copilului nu intra nicidecum (sau rareori) în vederile părinților. Discuțiile de acest fel erau  considerate, nu rușinoase, ci chiar pornografie și nicidecum educație. Sigur că unii părinți au depășit (probabil cu greu) bariera și astfel de prejudecăți și au făcut ceea ce trebuie pentru copiii lor. Alții însă nu au știut cum să facă asta.

Pare aberant într-o lume a informației, internetului, televiziunii etc. să nu știi, ca mamă, ce sunt acelea anticoncepționale. Am întâlnit totuși acestă situație. Inițial m-am mirat foarte tare dar, după citirea statisticilor referitoare la mamele adolescente, am realizat că soluția trebuie să vină dintr-o colaborare a unor instituții cu școala și familia, cu părinții și copiii și nu din găsirea de vinovați. Asta nu va îndrepta lucrurile.

Reclame

8 răspunsuri

 1. Dirigintii sunt platiti din bani publici pt orele de dirigentie unde pot aborda si teme de educatie sexuala. Asistenta scolii are in anul 2009 un salar de 800 ron, cam jumatate din salariul unei invatatoare, sa nu mai vorbim de salariul unui profesor. Asistenta nu primeste bonuri cadou, de masa sau alte facilitati ale invatamantului.
  A face vaccinuri nu este usor. Sunt responsabilitati. Un copil poate deceda din cauza unor reactii aparute.
  La scoala asistenta este expusa contactului cu copii suferinzi de boli transmisibile- TBC, hepatite, pediculoza, scabie. Acestea nu le vede nimeni… O asistenta in scoala nu inseamna doar o aspirina sau un vaccin.
  Cu siguranta, elevii gasesc in cabinetul scolii o asistenta care stie sa ajute in orice situatie doar ca cei ca voi scriu fara sa fie bine informati.

  Apreciază

  • Perfect de acord în condițiile în care asistenta face ceea ce trebuie și nu mă refeream la a prelua sarcinile dirigintelui. Dar… între un diriginte care este profesor de o anumită specialitate (si doar uneori se nimereste să fie de biologie si sa aiba ceva mai multe cunostinte, oarecum medicale) si o asistenta sau medic (cabinetul medical având si medic) omul cel mai indicat să facă asta este: cel cu pregătirea în domeniu. De aceea a studiat fiecare câte ceva ca sa aiba pregătirea necesară. Eu, ca diriginte, pot doar sa citesc despre SIDA sau hepatita sau masuri contraceptive si nici macar nu vad eleva, elevul căruia îi vorbesc decât în contextul clasei și împreună cu alți elevi. Cu totul altfel stau lucurile într-un cabinet medical unde medicul sau asistenta stau de vorbă doar cu pacientul (în cazul de față elev) și îi vorbesc despre aceleași lucruri, i se adresează mult mai direct iar impactul poate fi altul. Eu puneam doar problema că, în sarcina diriginților, există prea multe …să le zic așa domenii și acesta ar trebui să fie rând pe rând: pompier sau medic, uneori polițist dar și bun cunoscător al legilor, expert în primul ajutor și uneori psiholog, etc. fiindcă aș putea continua. Și tocmai pentru că un „copil poate deceda din cauza unor reacții apărute”, eu nu-mi permit nici măcar să-i dau o aspirină unui elev, care merge la cabinet și nu găsește asistenta sau medicul. Și asta se întâmplă frecvent. Din păcate. Aș mai avea doar ceva de adăugat: indiferent câți bani ia asistenta (mulți, puțini) sau câte bonuri, nu asta o face asistentă (e valabil și pentru medic) pentru că și ea e plătitiă tot din bani publici și nu i se cere, de exemplu, să stie matematică atunci când tratează un elev. Salariul pe care îl iau o învățătoare sau un profesor nu este relevant pentru alte profesii. Eu vorbeam doar de profesie și nu de bani. Și am tot respectul pentru profesia de medic pe care, cândva, am dorit să o îmbrățișez.

   Apreciază

 2. Intamplator am asistat la o discutie de acest gen, intre un parinte si o invatoare. Babacul, gras ca o butie, urla la biata educatoare, care indraznise sa-i atraga atentia ca odrasla lui caftise cativa colegi. Oricine cedeaza in fata mitocaniei, fie el psiholog, educator sau medic.

  Apreciază

  • Aceste discutii, intamplatoare pentru unii parinti, profesori sau invatatori, tind sa devina un fel de agenda zilnica. Desi exemplele par ca sunt izolate, la o analiza mai atenta, ele atesta o mentalitate deja formata in randul parintilor. Parintele care vine la scoala doar atunci cand este chemat sau aproape somat, nu prea se poate numi un parinte responsabil. Si daca mai auzi de la el si urmatoarea fraza, nici atat: „V-am dat copilul in clasa a V – a si n-ati fost in stare sa-l educati!”Cei care n-au fost in stare sa faca asta sunt, in mentalitatea parintelui, profesorii. Deci, vinovati.

   Apreciază

 3. Psihologul școlii? Cine l-a văzut pe undeva? Și oricum, dacă se află în vreo școală, cred că ar fi nevoie de o discuție cu părinții înainte de ca acesta să poată discuta ceva cu elevii care sunt minori. Există legi pentru asta.(Oare se aplică ceva în țara asta?)

  Apreciază

 4. Pai nici pe mine nu ma mira dar ma enerveaza la culme.
  Mai exista si psihologul scolii, e cam acelasi teren.

  Apreciază

 5. Nimic nu mă miră. Părinții nu află aproape nimic din ce se întâmplă la cabinetul medical al școlii. Curând voi expune o situație care multor medici și asistente de cabinete medicale școlare li se pare normală. Și „este” în contextul anilor petrecuți în comunism când medicul trebuia să știe tot iar părinții doar să accepte ce li se spune. Dacă li se spune. Și nici nu au voie să se revolte sau să se interseze iar dacă elevul mai are și oarecare dizabilități sau probleme de comportament totul e justificat medical.

  Apreciază

 6. Ieri am aflat un lucru care m-a tintuit pe loc: fiica-mea mi-a spus ca prin clasa intai, la scoala i s-au facut doua vaccinuri. Si ca sa mearga mai repede treaba i le-au facut in acelasi timp, la bratul stang si la bratul drept.
  Ca la animale.
  Asta apropo de marea activitate din cabinetele din scoli.

  Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: