Strategia…răz(gândită)

O strângere de mână ca un contract. Pentru educație.

 După publicarea Strategiei pentru educație pe site-ul Președinției au început să apară și condițiile aplicării acesteia. Așa cum se întâmplă cu orice lege care, după apariție, beneficiază de o metodologie de aplicare. Preșdintele a sustinut, joi 30 octombrie 2008, o conferință de presă. Până aici suntem în normalitate. Conferința a avut însă multiple subiecte. Educația n-a scăpat.

”… trebuie fixat ca element de urgenţă zero, atacarea reformelor din sectoarele care afectează capacitatea naţiunii de a face faţă viitorului, şi acestea, repet, sunt educaţia, sănătatea, natalitatea, iar pentru funcţionarea curentă a României, reforma în adminsitraţie, centrală şi locală. Nivelul de birocraţie la care s-a ajuns, nivelul de cheltuieli uriaşe cu aparatul birocratic românesc este nejustificat. Din acest motiv, o reformă a sistemului birocratic, a administraţiei a devenit o prioritate majoră. Aici se află şi nebănuite resurse de economie la bugetul de stat. Şi pentru că veni vorba despre acest lucru, şi înţeleg că toate sindicatele s-au mobilizat pentru greve în această perioadă, spun exact ceea ce am spus şi cu ocazia promulgării Legii salarizării în educaţie: reforme, contra bani. Fără reforme, fără acorduri de acceptare a reformelor, fie că este vorba de sănătate sau de administraţia publică, nu poate fi vorba de creşteri de salarii.”(sublinierea îmi aparține).

Dacă mai avea cineva vreun dubiu că va primi cei 50% mărire de salariu acum acesta a fost spulberat. Cu hotărâre, aș spune. Pe de o parte fiindcă, deși speranța exista, nimeni nu credea cu adevărat că va vedea acești bani. Pe de altă parte fiindcă, dacă gândim în termeni realiști, trebuie să recunoaștem că Președintele are dreptate. Dacă recunoaștem asta trebuie să ne mai gândim și la modalitatea de reformare a sistemului de învățământ și la „echipa” care va dirija acestă reformă, și la toate implicațiile pe care le presupune dreptatea Președintelui. Realizabile, în fond, dar irealizabile în fapt. Cei 20 de ani de „muncă” intensă în a „reforma” aiuristic  învățământul (și alte sectoare) ne-au adus la rezultatele prezentate de Președinte .

Viitorul nu se întrevede altfel pentru următorii 20 de ani. Cine să alcătuiască echipa care să îndeplinească reforma și să aibă numai calități? Adică: să realizeze reforma pe termen scurt, mediu șl lung; să fie de acord să facă asta pentru vreo 10 ani; să poată să treacă peste relații, rudenii, nepotisme, sentimentalisme, subiectivisme etc; să-și urmărească scopurile și să nu  renunțe la ele când acestea presupun sacrificii; să treacă dicolo de orice limitare politică și să nu aparțină nici unui partid; să uite că legile pot fi și ocolite; să…etc. Dacă cineva poate să o alcătuiască și să ofere și garanții…?

Educația românească duce o lipsă acută de OAMENI care să dorească să se implice în astfel de proiecte (reforme) de anvergură. Pentru că cei onești  își doresc să rămână așa iar presiunea, într-o astfel de situație, este enormă. Pentru că „ceilalți”  s-au implicat deja și am constatat cu toții ce a ieșit. Și, se pare că nu numai educația duce lipsa asta. De ce nu-și doresc? E și mai simplu. Limitări de tot felul apar aici: de la… nu ai masterat până la… degeaba ești inovator la catedră dacă nu ai urmat nu știu ce curs postuniversitar; de la … copilul trebuie să stea cuminte în bancă până la …metodele tale sunt prea moderne; de la ….olimpiadele câștigate de elevii care  sunt într-adevăr superdotați până la…elevii care fac ore (în plus)  de matematică în orele de desen; și exemplele ar putea continua.

Și noi nu suntem nici Polonia, nici Suedia. Și trăim în Balcani.

…există o continuare…

Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: