Fericirea Doamnei Andronescu

Ecaterina AndronescuCandidatul nominalizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat, sâmbătă, la audierea de către comisiile pentru Învăţământ ale celor două Camere, că o creştere de 50 la sută a salariilor pentru profesorii universitari este uşor exagerată.”

Iată o știre care valorează mult în contextul în care mai există oameni care cred în promisiunile celor ce se luptă pentru voturi în campania electorală și fac exact pe dos atunci când ajung la guvernare. După ce ne spune că se cam exagerează cu procentele astea la universitari,  d-na Ecaterina Andronescu declară calmă și liniștită: „Cand s-a discutat în comisia de la camera decidentă despre legea salarizării, am avut o propunere care nu a fost acceptată. Cred că pentru profesorii universitari este o creştere uşor exagerată. Aş face propunerea de a amenda la acest capitol legea, pentru că majoritatea dintre ei obţin majorările salariale din venituri extrabugetare pe care le aduc în universitate prin contract”.

Din aproape în aproape d-na, viitor ministru al învățământului pe meleaguri mioritice, ne mai povestește că: „nu mă pot dezice de legea creşterilor salariale, însă salarizarea pentru personalul din învăţământul preuniversitar nu mai este de 50 la sută, pentru că au fost deja făcute câteva măriri, fiind vorba de fapt de o creştere de circa 37 la sută în prezent.”

Dacă mai așteptăm puțin cei 37% probabil vor fi doar 28% și eventual 19%. Peste încă un an nu va mai putea fi vorba nici măcar de 19% fiindcă ce se hotărăște azi peste un an nu mai poate fi la fel. Mai vine și criza care adâncește dezechilibrele financiare, mai vine și vreo lege pentru parlamentarii care nu s-au pensionat, încă etc.

Da‘ de ce oare nu mai e valabilă legea celor 50% ? Păi e foarte simplu. Mai ieri noul premier Boc  „mic la stat mare la sfat” ne spunea că îi trebuie „un răgaz” pentru majorarea salariilor profesorilor ca să controleze vistieria țării. Scopul declarat al controlului? Acela de a vedea dacă există ceva bănuți pe acolo. Scopul ascuns? Să tragem de timp, să mai uite lumea ce-am promis, să mai treacă sărbătorile…. După întâlnirea în avanpremieră cu sindicatele (părăsite fără regret de d-nul Croitoru pentru mult mai liniștitele meleaguri ale Parlamentului) existau prea puține lucruri sigure și prea multe necunoscute. Ce era sigur? Toți profesorii își vor primi salariile. A uitat să adauge: fiindcă s-a terminat campania electorală. Așa că… Ce dacă n-au avut bani vreo 2 luni de zile vreo câteva județe care însumează câteva mii, zeci de mii de profesori? Totul revine la normal acum că suntem la guvernare.

Dar să vedem ce mai zice Ambramburica noastră. Păi zice că legea (aceea a salarizării) a fost iniţiată cam demultișor, în noiembrie 2007, când era vorba de 50 de procente, dar după aceea au mai fost măriri salariale „care au făcut să ne apropiem de acest procent„. Ce a uitat să spună? Cine (plângea) deplângea pe la televiziuni soarta crudă a profesorilor când Tăriceanu a tăiat scurt nodul gordian al legii cu 50%? Cum cine?… Domnia – sa, nimeni alta decât Ecaterina Andronescu. Ce mai povestește, cu tâlc, acestă doamnă?

· Că învățământul trebuie să aibă un management profesionalizat și depolitizat;

· Că ne trebuie un pachet legislativ în acest domeniu;

· Că școala nu mai trebuie să fie un „teatru politic”;

· Că tezele cu subiect unic sunt „caduce” iar bacul e „nerelevant”;

· Că evaluările de la mijloc de ciclu nu se justifică;

· Că trebuie regândită structura liceului;

· Că e necesară o strategie a sistemului de educație;

· Că ne trebuie descentralizare;

· Că ar fi bine ca autoritățile locale să joace un rol în descentralizare;

· Că se va lua în considerare acel proiect prin care se dorește salarizarea pe criterii de performanță;

· Că sindicatele au semnat pactul pentru educație deci nu au de ce să se supere pentru acest proiect;

Între atâtea probleme ce se abat (sau există deja) asupra învățământului românesc și trebuie rezolvate în acest mandat de d-na Andronescu există și o rază de speranță, ba chiar o fericire: „Profesionalizarea este un obiectiv urmărit şi prin formarea iniţială, dar şi prin cea continuă. Şcoala nu trebuie să ajungă să fie un teatru politic. Din fericire, în domeniul academic situaţia s-a rezolvat, senatele universitare aleg în mod democratic conducerile universităţilor, dar mai trebuie făcute demersuri în domeniul învăţământului preuniversitar.”Avem deci o rezolvare fericită în domeniul academic.

Mă întreb, retoric desigur: acesta este faimosul program de guvernare al actualei coaliții sau a este o schiță a d-nei Andronescu personal, făcută în grabă pentru audierile din comisii ?

Parcă recunosc acest discurs. Este cel pe care îl aud de vreo 19 ani încoace. Depolitizare, descentralizare, strategie, pachet legislativ, pactul pentru educație, proiect, performanță, 6% din PIB pentru învățământ (care, apropo, se pare că nu va putea fi atins nici acum deși parcă auzeam niște voci prin campania electorală), etc. Adică bla, bla-urile cunoscute deja și nerezolvate vreodată.

Să constatăm totuși că greul a trecut. Adică toți cei interesați de modul cum va merge învățământul sub acestă guvernare tip „struțocămilă” au aflat deja ce nu vor avea și ce nu vor face. De acum nu -și vor mai face speranțe deșarte.

Să fim realiști, suntem în plină criză financiară, la ce ne-am fi  așteptat?

Reclame

5 răspunsuri

 1. Sper ca Doamna Ministru, altfel o persoana foarte inteligenta, educata si rafinata si o prezenta extrem de agreabila, sa-si reconsidere punctul de vedere usor bizar din ultimul timp. Dumneaei inainte de toate e profesor universitar (si inca unul deosebit de bun) si deci stie ca profesorii universitari isi pot „rotunji” veniturile prin contracte NUMAI daca au acele contracte de cercetare, iar daca le au, primesc din contracte venituri limitate, neregulate ca timp de plata si suma si pe care nu se pot baza in fond. Si chiar daca s-ar putea baza, pentru un contract de cercetare muncesc in plus de le sar ochii. Asa ca punctul dumneaei actual de vedere nu e Ok deloc.

  Apreciază

  • Ar fi bine ca declaratiile Doamnei Andronescu sa fie doar …un punct de vedere. Ma tem ca, acum, ele s-au transformat deja intr-o „politica” de partid. Si, ca ministru, Doamna Andronescu nu se poate abate de la politica partidului. Mai ales ca experientele pe care le am/avem in materie de ce poate face un ministru al invatamantului sunt extrem de triste. Numai ministrii ministerelor puternice se pot impune intr-o astfel de guvernare si, cu siguranta, nu e vorba de Ministerul Invatamantului. Fiindca, revenim la „revelatiile” epocii comunisto-ceusiste, nu producem nimic. Si, noi, cei din invatamant, vom ramane iarasi doar cu speranta. ne-am abonat deja la „serviciile” acestei Doamne ramase in Cutia Pandorei.

   Apreciază

 2. Multora le pare rau. Mie, de exemplu , imi pare rau ca am votat. Scrisesem pe un alt blog: votul alb e prea mult. Imi pare rau sa constat ca am avut dreptate cand as fi vrut sa nu am. Brucan avea dreptate dar era prea optimist: 20 de ani la noi s-ar putea sa fie vreo 40.

  Apreciază

 3. imi pare rau ca nu am votat pnl asta este inca o data au mintit de ce am crezut ? nu mai votez niciodata!

  Apreciază

 4. Ce ati intreprinde in mod CONCRET daca actualul regim din Romania ar fi rasturnat de un grup de comunisti care ar incepe sa reorganizeze economia tarii dupa modelul perioadei 1945-1989?

  http://www.sondaje.php0h.com/ceatiface.php

  Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: