„Reforma” învățământului pornește pe dos

 "In bugetul Romaniei nu gasesc salariile profesorilor"           „….ministrul Gabriel Oprea (47 de ani) că a acceptat cu entuziasm să verse la buget suma de 1 miliard de lei vechi încasată ca plată compensatorie primită când a devenit general în rezervă.”

Așa se laudă noul cabinet Boc. Face economii după ce în campania electorală promitea orice. Ar trebui puse următoarele întrebări:

 • De ce s-au înverșunat să promită că vor da salarii, pensii, compensații, măriri, etc. dacă, pe atunci, nu știau care este starea financiară a țării?
 • De ce unii, vezi mai sus, au luat plăți compensatorii de 1 miliard de lei vechi și profesorii trebuie acum plătiți cu ora?
 • De ce  cabinetul Tăriceanu nu a „predat țara la cheie” cu acte în regulă ca să nu mai fie nevoie să se facă acum evaluări, buget, documente care să ateste..,? Oare nu așa face orice mărunt funcționar care părăsește un loc de muncă? De ce acest sistem nu e valabil, mai ales, când trebuie condusă o țară?

Cât despre învățământ iar am început cu „reforma” hei-rupistă. Nu prea interesează pe nimeni, adică chiar pe nimeni, ce trebuie să facem cu adevărat în învățământ. Expresia la ordinea zilei lansată de „micul Boc” este: „strânge-ți cureaua!” Restul e …..tăcere.

Așa că vom avea 4 ani în care vom experimenta toți efectele strânsului curelei că doar e criză, nu-i așa?

De exemplu: profesorii pensionari s-ar putea să considere că nu merită să mai faci drumul până la școală dacă ești plătit cu ora?

Tinerii se vor răzgândi a mai intra în sistemul de învățământ după ce au văzut că salariile din acest sector au înghețat înainte de anul 2009, și nu cred să se mai dezghețe  după declarațiile pesimiste și pline de o îngrijorare cam falsă a doamnei ministru.

Cadrele didactice rămase în sistem vor avea probabil parte de cele mai neplăcute surprize: norme mărite cum deja se zvonea; criterii de performanță (?) deși nu s-a reformat nimic; obligativitatea celor 8 ore la școală chiar dacă aveai 4; obligativitatea participării la olimpiade, examene, teze cu subiect unic fără nici un fel de plată, bineînțeles (de sâmbete și duminici nici nu mai poate fi vorba să fie plătite); obligativitatea preluării orelor, pe care nu va avea cine să le facă,  de cei care sunt la școală; etc.

Asta ca să enumăr doar câteva „surprize, surprize” pe care le bănuiesc după ce, nici una dintre promisiunile campaniei electorale, nu a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009. Lacrimile Doamnei Andronescu, vărsate la adoptarea legii celor 50%, ne vor aduce probabil și nouă celor din învățământ doar asta: lacrimi. Ce păcat că nu se prefigurează a fi de bucurie!

Reclame

2 răspunsuri

 1. Cu tot optimismul meu de inceput de an o sa spun ca… se alege praful de invatamant!

  Apreciază

  • Iti voi raspunde de ce se alege praful de invatamant. Situatie reala: elevul injura cu glas tare intr-o ora de curs fiindca a luat un 9 in loc de 10. Are 14 ani si este un elev foarte bun. De premiu. Nici nu conteaza daca injura in neant sau cu adresa, respectiv pe profesor. Copilul explica: m-am enervat, mi-a scapat, imi scade media, etc. In replica parintele „traduce” starea elevului: presiunea prea mare a notelor care conteaza la media generala, vreau sa discut cu profesorul sa vad daca e adevarat, copilul meu nu a zis „chiar asa”, profesorul insinueaza chiar minte, daca vreti cumva sa-i dati la purtare o nota mai mica ( conform regulamentului acela despre care am scris) eu il mut la alta scoala. Rezultat: il muta la alta scoala fiindca nici un moment nu crede sau nu i-a in calcul: ca profesorul are dreptate, ca elevul si chiar el, parintele, ar fi trebuit sa-si ceara scuze, ca situatia nu e una normala si nu are nici o justificare, ca profesorul trebuie sa fie respectat mai ales atunci cand nu face nimic care sa jigneasca sau sa umileasca elevul ci doar isi face meseria.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: