Ping – pong cu banii profesorilor pe nervii lor

Priviți  la stânga, priviți la dreapta, exersați! Urmează partida de ping-pong.

Fiindcă începutul semestrului II a fost destul de dificil și aglomerat pentru școala unde predau n-am prea avut timpul necesar să citesc cu atenție presa sau să ascult știrile. Cu toate astea am reușit să aud esențialul. După ce s-a jucat artistic două luni cu bugetul, actualul guvern a reușit să-l adopte. Au urmat zile negre și nopți albe în care, trecând peste cele 7000 (parcă) amendamente, respinse bineînțeles, Parlamentul nou-născut a adoptat, votat, nu mai contează oricum, bugetul.

În tot acest răstimp, ministerul nostru, MECI, s-a jucat cu nervii noștri, ai cadrelor didactice, deschizând larg robinetul zvonurilor: nu se dă al 13-lea, ba se dă, nu se plătesc asistențele la TSU (nu s-au plătit), nu se măresc salariile sau se măresc ( cu 50%, cu 5%, cu 33%, cu nimic%), se aplică criteriile de performanță ( care nu există), sau poate doar în județele pilot, și poate ar fi bine să nu mai enumăr.

Dar …de ani de zile observ același lucru: în școli ( fiindcă la minister s-ar putea să nu fie valabilă  „regula” asta) nimeni nu știe nimic, niciodata. Contabilitatea și secretariatul unei școli parcă sunt departamente fantomă. Nu se cunoaște ziua de salariu, nu se știe dacă se aplică vreun ordin ministerial pâna nu „spune” jurista/juristul Inspectoratului, nu se știe dacă anul acesta impozitul pe al 13-lea salariu se ia separat sau cumulat, nu se aplică nici o lege până când contabilei nu i se spune, nu se știe dacă tichetele cadou se dau sau nu se dau ( se merge pe „principiul” : ce-ați auzit? se dau sau nu se dau?), etc.

Ultimul zvon, care pare să fi fost real și nu se știe dacă cumva n-a fost mai real decât ne dorim, era cel cu D-nul Pogea. Domnul acesta tocmai transmitea zilele trecute cum că: nu se vor mai plăti cadrelor didactice cei 2% (erau oricum prea mulți!), nu se va mai plăti salariul de merit ( ce le trebuie!), nu se vor mai plăti orele suplimentare( cine oare le mai face?), nu se mai dau 100 de euro ( oricum cei 500 ron prevăzuți pentru haine decente?- așa am ajuns- nu s-au dat), ideea centrală fiind: salariile sunt prea mari (comparația cred că se face cu salariul foarte minim pe economie și nu cu ultimul salariu descoperit pe la o direcție a apelor și care este în jurul cifrei de 650.000.000 lei vechi).

De ce făcea D-nul Pogea asta? Fiindcă aflase că D-na Ministru tocmai anunțase, voalat, că în bugetul ministerului ar fi bani pentru creșterea de 33% (în cele din urmă). Păi de unde să dai 33% dacă nu iei de undeva? Și urma să se întâmple așa: D-nul Pogea lua ceea ce tocmai ne spusese și Ministerul dădea ceea ce ne promisese. Probabil că în termeni financiari asta se numește: „să strângem cureaua că e criză” dar să ne și respectăm promisiunile din campania, mincinoasă, electorală cu accente lacrimogene.

În acestă dimineață citeam pe site-urile de știri că: „Ne-am întâlnit cu doamna ministru Andronescu pentru discutarea contractului colectiv de muncă şi am vorbit şi despre diferitele indemnizaţii şi prime acordate profesorilor. Ministrul ne-a asigurat că se vor plăti în continuare banii pentru materiale educative, câte 100 de euro de profesor. Cât despre celelalte prime şi indemnizaţii, la negocierea bugetului, ministrul Emil Boc ne-a asigurat că se vor plăti şi acestea, inclusiv orele suplimentare”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Rămâne de văzut câte zile va trăi acestă știre sau dacă ea nu va fi înlocuită de vreun ordin de ministru cu aplicabilitate directă pe salariu.

Etichete Technorati: ,,,,,,
Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: