Licența de șpagă. Total: 15000 de „absolvenți”

spaga&diploma Cifra de mai sus pare incredibilă și totuși Parchetul a stabilit că nu e. Deși n-ar trebui să mă mai mire nimic din ce se întâmplă în România, recunosc că n-am ieșit încă din starea de șoc pe care mi-a produs-o citirea acestei știri, aseară, pe toate agentiile importante.

Imediat m-am gândit la 15.000 de licentiati în „ceva” care ar putea să – și exercite profesia pe care nu o au. Să beneficieze de drepturi pe care nu le-au câștigat sau de fapt le-au câștigat la „mica înțelegere” cu falsificatorul. Să fie „colegi” cu oricare dintre noi. De unii (mulți?) dintre ei să depindă viața noastră, a tuturor. De fapt nici nu cred că putem să realizăm grozăvia celor 15.000 de falsuri iar d-na Ministru al Învățământului nostru (cel de toate zilele) ne transmitea sibilinic următoarele:

„”Vom cere pedeapsa maximă pentru cei implicaţi în falsificarea de diplome. Reguli avem, cine nu le respectă trebuie să sufere consecinţele. Cât despre profesorii care ar face parte dintr-o reţea de falsificatori de diplome, ei vor fi demişi”, a precizat ministrul Andronescu.”

Cu asta m-am liniștit. Adică vom fi vigilenți și nu-i vom lăsa nepedepsiți. Care ar fi pedeapsa maximă? Și cam câți vor fi pedepsiți?

Și nu s-a oprit aici cu declarațiile:

„Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, pentru NewsIn, că măsurile de siguranţă contra falsificării de diplome sunt destul de riguroase, iar cei care au încălcat legile în domeniu trebuie pedepsiţi aspru, în cazul cadrelor didactice sancţiunile incluzând şi excluderea din învăţământ. ”

Bănuiesc că n-a avut încă timp să se gândească că pedepsirea celor care au falsificat e cea mai mică problemă a învățământului în acest moment. Oricum, declarația de mai sus este mai mult decât  aberantă în contextul în care s-au falsificat totuși 15000 de diplome și d-na ministru declară că măsurile de siguranță sunt destul de riguroase.

Important ar fi: ce facem cu cei care au deja aceste diplome și n-au dat o zi pe la facultatea respectivă sau, în urma șpăgii de rigoare, au obținut chiar falsa diplomă de bacalaureat? Păi, din câte am dedus, nu se va face nimic.

Cel puțin la nivel declarativ ne concentrăm pe cei care au falsificat și-i lăsăm în pace pe cei care dețin falsul. Până când justiția românească se va pronunța ei pot să-și exercite liniștiți porfesia aleasă prin șpagă. bani de spaga

În aceste condiții eu voi intra în continuare la orele de dirigenție și voi spune elevilor mei: „ca să reușiți în viață trebuie să învățați”. Am o bănuială că în următorul moment elevii îmi vor râde în nas. În hohote. În fața celor 15000 de exemple de cum poți să reușești fără să înveți, probabil că exemplul profesorilor care intră zi de zi în sala de clasă, nu va mai avea nici o relevanță.

Interesant este că, fiind în învățământ, auzeam de multe ori: „a dat …..se preciza suma și gata, are omul diplomă”. Până ieri , în naivitatea mea de om care știa că pentru a avea o profesie trebuie să înveți și să muncești, să sacrifici anumite lucruri pentru altele care aveau prioritate, să crezi că într-o zi vei ajunge acolo unde ți-ai dorit prin toate cele de mai sus, credeam că acele afirmații erau minciuni. Recunosc: la acest capitol am rămas în rândurile naivilor. Sigur, pe ici, pe colo, se mai găsea și câte un adevăr care scotea fumul necesar. Dar 15000 de falsuri au declanșat deja o pandemie.

Cine se ocupa cu înscrierea șpăgarilor pentru licențierea lor? Câteva universități care au fost și sunt încă, mai mult decât sigur, finanțate și de statul român. În același timp au și autonomia necesară să facă ce vor cu finanțele lor fără să dea prea mult seamă de acești bani. Ba, mai mult, cursurile pe care le țin n-au, de foarte multe ori, nici o relavanță iar studenții care mai studiază pe acolo se plâng că învață lucruri inutile dar… a crescut numărul celor licențiați. Acum știm de ce.

Universitatea Hyperion (particulară), Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti( de stat), Universitatea de Vest Timișoara(de stat),  Universitatea Gheorghe Cristea – București (particulară)  şi Universitatea Valahia din Târgovişte (de stat), acestea sunt universitățile la care ancheta de până acum a stabilit că funcționau, într-o proporție importantă, pe „noile principii”. Adică au înlocuit „ai carte, ai parte” cu „dai șpagă, ai licență”. Aici  au intrat banii din bugetul României, acela care era mereu mic și nu ajungea pentru reparații, materiale didactice, cursuri utile, susținerea studenților deștepți, cămine, etc.

Reclame

6 răspunsuri

 1. Problema nu este ca acum se ofera tinerei generatii un nou model de a reusi in viata. Si generatiei din-nainte i s-a oferit un model, care nu necesar era mai bun.

  Ce inseamna sa reusesti in viata? Cind ai un loc de munca platit si ultimul model de casa si masina? Oare acesta este scopul scolilor?

  Oare de ce cred parintii ca rolul lor se termina atunci cind copilul intra la gradinita? Oare nu asa au fost invatati la rindul lor, in scoli? Ca statul are responsabilitatea sa controleze viata fiecaruia, iar responsabilitatea personala trebuie inabusita din fasa?

  Si totusi, ce inseamna un copil educat? Cine are autoritatea sa hotarasca? Bazat pe ce?

  Apreciază

  • Din pacate, ca sa incep cu ultima intrebare, nu prea stim ce inseamna un copil educat si nici cine are autoritatea sa hotarasca asta. Si nu stim nu fiindca ne lipsesc modelele ci pentru ca nu avem autoritatea (incepand cu presedintele si terminanand cu ultimul primar) sa le aplicam. Diluarea, pana la disparitie, a autoritatii, in orice domeniu, in Romania este o problema cu care ne confruntam de 20 de ani. Inainte nu ne lipsea autoritatea dar pe atunci intelegerea acestea era total gresita. In fond, traim intr-un haos ceva mai organizat. Si am ajuns in el dupa o dictatura comunista. Toti cei care s-au perindat pe la carma tarii nu ne-au oferit decat …experimente. In aceste conditii noi am continuat sa ne punem cam aceleasi intrebari pe care mi le adresati dumneavoastra mie dar, din pacate, fara folos. Societatea noastra inca nu stie ce vrea. Nu stie cum ar trebui sa „arate” cetateanul de „maine”. Si chiar daca ar sti? Cine sa aiba puterea, autoritatea, viziunea, forta de a misca lucrurile in directia buna? Suntem un popor balcanic totusi. Si am dat si peste politicieni fara charisma, fara educatie, fara cultura, fara…multe.

   Apreciază

 2. Foarte interesant blogul.

  Cum explicati: „ca să reușiți în viață trebuie să învățați”?

  Ce inseamna un copil educat? Cind un copil se poate numi educat? Educatia inseamna la fel pentru toata lumea?

  Care este locul parintilor in educatia unui copil? Ce greutate are cuvintul lor cind e vorba de educatia copiilor lor?

  Acestea sint citeva intrebari la care raspunsul s-ar putea sa-i surprinda pe multi….

  Apreciază

  • „Ca sa reusiti in viata trebuie sa invatati”nu mai trebuie explicat. Aceasta sintagma, daca o pot numi asa, si-a pierdut total sensul in momentul in care societatea (prin absolut toate canalele ei) a hotarat sa serveasca tinerei generatii un nou si agresiv mod(el) de a reusi in viata. Doar scoala a ramas sa mai creada si sa insiste in acest model. Din nefericire „antimodelul” a fost mai puternic. Deocamdata. In ceea ce priveste educatia unui copil problema se pune cam de pe aceleasi pozitii. Parintii considera ca rolul lor se termina relativ repede ( cam la momentul in care copilul intra la gradinita) iar institutiile care se implica in educatia copilului se lovesc de rezistenta parintilor si a copiilor la ceea ce, prin definitie, isi propun sa faca. Aici ar fi multe de discutat deoarece „definirea” a ceea ce ar trebui sa faca institutiile implicate trebuie total reformulata. Cuvantul de ordine ar trebui sa fie reforma. Ar fi multe de spus dar ma opresc aici.

   Apreciază

 3. Sa dai spaga pentru diplome, sa raspunzi cu favoruri sexuale decanilor… Avem numarul cel mai mare de licentiati parca, din Europa. Liventiati in ce? In ceea ce spuneai – spaga. Si trebuie sa ma gandesc serios ca pot ajunge pe mana unui astfel de medic, facut cu bani. Ca un astfel de om ma poate opera pe mine, pe tine, pe oricine. Si daca ma omoara va fi penalizat cu 10 la suta din salariu, pe trei luni…

  Apreciază

  • Cred ca trebuie sa ne gandim serios de acum inainte la obligativitatea afisarii diplomei pe peretele biroului (cabinetului) la vedere. Cel putin asa aflam cate ceva despre cel ce poseda diploma si chiar putm sa-l intrebam unde a terminat facultatea sau alta institutie (desi inteleg ca cele mai multe diplome erau cele de facultate). Prosti, prosti dar stiau ce fel de diplome sa ceara: de licenta.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: