„Gol în fata …internetului”

Elevi care pun in practica ce vad pe internet

Expresia nu-mi aparține, trebuie să recunosc. Aparține unei colege de școală, pensionară deja dar, om de nădejde, de altfel. Si am auzit-o într-o zi  când, plină de indignare, colega cu pricina, încerca să  mă facă să înțeleg cum ducem noi, dascălii, o luptă inegală cu „partea adversă”. Poate nu este exprimarea cea mai fericită (pentru a – i defini pe cei educați) dar… ce se poate face când constați, zi de zi, cum valorile morale sau conduita etică sunt aruncate la coșul de gunoi cu o ușurință înspăimântătoare? Cum mass-urile, mesajele sau „imaginile” de  pe internet au o putere infinit mai mare decât orice educație primită la școală.

Cine le aruncă la coș? Nimeni alții decât cei care nu găsesc nici o valoare în educație atâta vreme cât nu produce (cu ușurință)  BANI. Politicieni și oamenii zilei, parlamentari și primari, miniștri și chiar consilierii acestora, și lista poate continua. Pentru  că etalonul acestor timpuri și acestei Românii, vrem nu vrem, rămâne, pentru cei mai mulți, banul.  Zilnic auzim  …„nu pentru că nu aș avea  bani”, „am destui bani”, „pot să dau bani”, etc. Nimeni, nu spune: „doresc ca fiul/ fiica mea să aibă o educație”, „să aibă o carieră”, „să aibă posibilitatea de a alege…” etc. Incultura e ridicată în slăvi iar Marean Vanghelie devine  exemplul demn de urmat al României. Cu alte cuvinte: așa poți ajunge „mare” chiar dacă esti incult sau agramat.

Ultima cireașă de pe tort sunt criteriile după care vor fi apreciați dascălii în munca lor. Consilierul (cam ca D-nul Marean) de la primărie alături, probabil, de părintele pe care l-am auzit strigând pe holurile școlii :„eu am 2 facultăți și voi n-ați reușit să-mi educați copilul pe care vi l-am dat în clasa a V -a”(el venind la școală de vreo 3 ori în 4 ani iar mama de vreo 4 ori) și  împreună cu elevii. Este simplu de înțeles cam cum vor arăta sutele/miile de contestații de după acordarea calificatvelor și cam câți vor părăsi învățământul scârbiți.  Din păcate pentru învățământul românesc iar vor trece vreo 4 ani în care nu se va întâmpla nimic.

Expresia de mai sus m-a făcut chiar să „vizualizez”, cu ochii minții, goliciunea  celor care nu percep internetul  decât ca o modalitate de a-și reduce frustrările, de a se face cunoscuti în micimea lor (sau în goliciunea lor|), de a-si expune acolo, nu propriile idei sau concepții  (e mult spus) ci doar…goliciunea sufletească sau trupurile dezgolite. Nimic din ceea ce am vrea să credem că mai înseamnă a fi educat nu se regăsește acolo. Și totuși pe acolo, pe internet, „circulă” zilnic  mii de copii și „învață” ceea ce la școală nu se predă. Și învață mult mai repede. Și pun în practică ceea ce învață.

„Omul nu poate deveni om decât dacă este educat” spunea Comenius. Zicala rămâne cu atât mai valabilă în timpurile acestea cu cât exemplele de oameni educați sunt din ce în ce mai rare iar de …oameni, ce să mai vorbim!

Ultimele 15.000 de false diplome pentru indiferent ce domeniu (asta ar trebui sa ne îngrozească în primul rând) sunt expresia „supremă”(?) a faptului că, atât educația cât și învățământul, sunt pur și simplu niște ”accesorii” pentru cei dispuși să obțină orice cu bani. Și mai tragic mi se pare faptul că toti miniștrii care s-au așezat  pe fotoliul MECI nu au reușit să-și găsească absolut nici o responsabilitate în emiterea de diplome pe bandă rulantă (Parchetul spunea că se emit de prin anul 2000). D-na Ministru Ecaterina Andronescu chiar declara prin luna noiembrie: (citat cu aproximație) „Să nu încerce cineva să pună în spatele nici unui ministru al învățământului, diplomele false. Există semnătura decanului și a prodecanului”. Și cu asta s-au spălat pe mâini. Toți. Universitățile pot să facă în continuare ce vor având propria autonomie iar MECI stă și se uită neavând nici o treabă cu vreo diplomă falsă.

Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: