ARACIS vrea dar…nu poate

 Site-ul ARACIS

În urmă cu vreo câteva zile ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a aflat că, deși ARACIS ar trebui (în teorie) să verifice tot ce mișcă în învățământul superior din România, în realitate  lucrurile nu stau deloc așa. Pentru că…Universitatea Spiru Haret a refuzat să fie evaluată de ARACIS.  Adică se poate să refuzi. Deci, structura numită ARACIS va trebui să-și pună „pofta-n cui” pentru că Universitatea Spiru Haret e prea mare și prea sus ca să fie evaluată. Pe acest principiu încep să cred că și școlile generale sau liceele din România pot face același lucru cu ARACIP. Sau nu?

Ce măsură s-au luat? S-a luat măsura ….atenționării. „Ministerul Educaţiei va atenţiona candidaţii la examenele de admitere în legătură cu situaţia acestei universităţi şi că ar putea scoate sigla Ministerului de pe toate diplomele eliberate în prezent de instituţiile de învăţământ superior”, a declarat d-na ministru. Cred că cei de la Spiru Haret tremură deja. Așa măsură drastică nici nu s-a mai văzut!

Nici d-nul Mircea Miclea, coordonatorul grupului de lucru pentru legea învăţământului, nu s-a lăsat mai prejos și a anunțat că: „dacă o instituţie de învăţământ superior refuză o evaluare din partea ARACIS sau a unei agenţii delegate de către Ministerul Educaţiei, intră în desfiinţare”. Deci, ne putem aștepta să vedem în toamna anului  universitar 2009 – 2010 cum dispare această universitate? Eu cred că nu, de moment ce se tot pregătește să primească noi studenți. Sunt pline ziarele și revistele cu reclamele acestei universități care afișează la vedere pe site-ul său următoarele informații:

Instituţie de învăţământ superior acreditată, liberă, deschisă, autonomă din punct de vedere academic şi economico-financiar, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ.

În condițiile în care Universitatea Spiru Haret și-a tot lungit distanțele dintre profesori și studenți (prin așa-zisul învățământ la distanță care la noi, în România, nu are nici o regulă)  a ajuns și la niște aberații. De exemplu: există studenți care studiază, nici mai mult nici mai puțin, decât…. muzica la distanță. Pentru mulți asta poate părea un fapt normal. Pentru cei care au studiat muzica, pentru profesori, pentru muzicienii adevărați care stiu ce înseamnă  asta, muzica la distanță e chiar  o aberație. Și rezultatele se văd. Studenți care nu știu să solfegieze, nu cunosc noțiuni muzicale elementare sau nu știu să cânte la un instrument. Cândva nu te puteai gândi să studiezi muzica la liceu sau facultate dacă nu făceai asta din clasa I. 

Și, de fapt, nici una din formele de învățământ la distanță de la Spiru Haret (ce credeți?) nu e acreditată.  Ați citit bine: NU E.  …iar universitatea…„s-a dus către învăţământul la distanţă sau cu frecvenţă redusă nelimitat” ne spunea D-na ministru. „Frecvența redusă nelimitat” să însemne, probabil, că poți să-ți iei o diplomă fără să vezi facultatea sau profesorii? Plătești o taxă iei diploma și…gata!

Deci, se poate. Așa că am ajuns la o singură concluzie: ARACIS și ARACIP există. Și ce dacă? Ele pot să evalueze instituțiile de învățământ dacă li se permite. Oricum evaluările se fac prin …hârtii. Simplu și eficient. Primești hârtiile le completezi cu datele cerute și le expediezi la ARACIP/S. Sau faci un dosar gros din care ARACIP/S extrage ce are nevoie. Și, probabil, dacă sunt greșeli, omisiuni, falsuri sau mai știu eu ce nimeni nu observă fiindcă nu are termen de comparație și, de multe  ori, nici nu știe unde se află școala, liceul sau Universitatea. Evaluarea la fața locului nu prea se poate …realiza. Pentru asta ar trebui fonduri, adică bani: mulți bani. Și oameni care să circule… pe teren.

Site-ul Universității Spiru Haret. Primele informații: Universitate acreditată și parte a sistemului național de învățământ. Așa ne-am ales cu o …Universitate a cătunelor.  „Cred că a fost o exagerare mare atunci când s-a multiplicat această Universitate în toate cătunele din România, fără să existe în spate asigurarea unor cadre didactice formate pentru învăţământul superior şi a unei infrastructuri care să fie dedicată învăţământului superior”, a mai declarat d-na ministru, Ecaterina Andronescu.

Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: