Gripa porcină s-a așezat în băncile din școli

În școlile din România s-a instalat gripa porcină. Așa de bine s-a instalat încât cu toții am devenit puțin paranoici. Discuțiile interminabile despre eficiența și oportunitatea vaccinului antigripal provoacă dezbateri înverșunate sau sunt privite cu o lehamite totală. Dacă în urmă cu vreo 20 de ani părinții începeau să se îngrijoreze în legătură cu faptul că nu fuseseră chemați cu copilul (nou-născut sau până într-un an)  la vaccin ( oricare vaccin), astăzi toți sunt atotștiutori și proclamă sus și tare că vaccinul antigripal „are ceva”.

O fi având, dar trebuie să recunoaștem că nu mai avem puterea să discernem atunci când este necesar să alegem între ceea ce este bine pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri și ceea ce nu este bine. Și asta se datorează în mare parte dezastrului în care funcționează sistemul de sănătate din România.

Cabinetele școlare sunt un fel de redute rămase necucerite de nici un fel de dotări moderne, asistentele sunt din ce în ce mai supărate fiindcă „au atâția copii în grijă”, medicii școlari fac serviciul prin rotație răspunzând de câte 2 – 3 școli și aproape nicodată nu reușesc să fie acolo unde este nevoie de ei iar de medicamente nici nu poate fi vorba să găsești prin dulapul vopsit frumos în alb. Și atunci de ce ar avea cineva vreo umbră de  încredere că ceea ce i se spune despre vaccin este și corect și adevărat?

Ca să pună capac la toate Ministerul Educației Cercetării și Inovării (împreuna cu ministerul sănătății) anunțase în prima fază că  vaccinul nu se poate face și profesorilor. El era destinat doar elevilor, profesorii nefiind considerați o grupă de risc. Când cele 2 ministere (sănatate si educație) s-au trezit cu mii de doze de vaccin nefolosite s-au grăbit să anunțe că vaccinul este disponibil și pentru profesori. Oare să-i mai crezi?

Între timp gripa intră pe ușa din față în școli, se instalează în clase, intră prin faxurile ministerului și ale Inspectoratelor școlare și aduce în fiecare zi încă un dram de tristețe. Anul acesta va fi probabil unul asemănător cu cei pe care îi petreceam înainte de 1989. Elevii vin la școală doar pentru a face orele de curs. Activitățile cu caracter extrașcolar și extracurricular sunt aproape interzise de frica propagării lui AH1N1, care n-are nici o frică și continuă să se propage.

În alți ani, ultima săptămână de școală din decembrie răsuna de cântece, colinde și poezii adresate Moșului, de râsetele copiilor fericiți, de aplauzele părinților, bunicilor, învățătoarei, de exclamațiile uimite la primirea cadourilor. Școala se umplea de freamăt, veselie și de culoare și „mirosea” a sărbători.

Anul acesta colindele nu se vor auzi decât prin vreo sală de clasă, părinții și bunicii nu vor veni la serbarea Moșului, iar școala va rămâne pustie după ultima oră de curs din data de 14 decembrie.

La toate astea s-au adăugat și efectele devastatoare ale crizei care n-a putut fi corect gestionată de guvern. Măsurile luate la grămadă pentru a economisi cât mai mulți lei în acest decembrie n-au ținut cont nici de părinți, nici de elevi, nici de profesori.

Așa că avem deja un an școlar dat peste cap, termene care nu vor putea fi respectate, amânări de teze, calendare decalate (vezi înscrierile la Bacalaureat), ore pierdute, recuperarea materiei când (și dacă) se va putea  și o mulțime de alte incertitudini.

Mă întreb: Oare nu cumva s-a pierdut chiar cutia Pandorei?

Reclame

7 răspunsuri

 1. Tara asta nu mai are nici o sansa acu tre doar sa ma hotarasc unde plec din tara …..

  Apreciază

  • Poate nu trebuie chiar sa pleci ci doar sa incerci sa vezi totul dintr-o alta perspectiva.

   Apreciază

 2. Bine spus. Asteptam, poate, poate, se va face si ceva bun in tara asta. Cine stie?

  Apreciază

 3. Nu cred ca se mai poate intampla ceva bun. Trist, dupa 20 de ani de la Revolutie.

  Apreciază

  • Speranța moare ultima. Istoria a confirmat asta dar s-au mai văzut și miracole.

   Apreciază

 4. Draga Cristina,
  Cu gust amar citesc ultimele randuri ale tale dar al tau cred ca este si mai amar fiindca esti in sistem. Al meu e de parinte, cetatean, ce-oi mai fi ca nici eu nu mai stiu ce sunt, precum copiii pe care-i inveti si precum parintii pe care nu-i vezi la scoala.

  Acum s-au gasit doze si pentru diabetici si cardiaci – ca nu s-a grabit nimeni sa se vaccineze. Impotriva hotiei, a prostiei nu s-a gsit nici un vaccin dar nici nu cred ca doreste cineva sa-l produca. Pentru ca unora le este bine. Sunt putini dar uniti. Nu ca noi, multi si dezbinati.

  Apreciază

  • Cu ceva timp in urma inca mai credeam ca Romania se „indreapta” in directia cea buna, ca sa citez sondajele. Acum incep sa-mi pierd si aceasta speranta. Nu stiu cum se face dar noi, toti, am lasat (din nou) o mana de oameni sa conduca prost destinele celor vreo 20.000.000 de romani si sa ne explice zi de zi la televizor ca, de fapt, ei nu sunt vinovati si ca au facut „totul” dar… Si Romania asa arata ca niste puncte de suspensie. Asteapta letargica sa se intample ceva bun.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: