„Precizări” de care „ne temeam”

"Ministerul nu a luat în discuţie plata profesorilor evaluatori şi corectori la bacalaureat. Ne temem chiar că profesorii nu vor fi plătiţi deloc, ministerul bazându-se pe faptul că orele respective ar putea fi încadrate în norma didactică şi pe spiritul de sacrificiu al profesorilor, care vor merge la evaluare din datorie. Deocamdată, nu am decis ce măsuri se pot lua în acest caz", a precizat secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sigur că FSLI „se teme” că nu vor fi plătiți fiindcă știe că nu vor fi plătitți. În timpul anului școlar participarea profesorilor la examene, ore de curs și alte activități face parte din fișa postului. Faptul că FSLI „se teme” sună atât de ambiguu că începi să te întrebi de ce o mai fi dat vreun comunicat care nu spune nimic nou. Și profesorii „se temeau” că nu vor fi plătiți. De mult. Probabil comunicatul dorea să ne anunțe că sindicatul este atât de indecis încât nu poate lua măsuri. Care măsuri?
Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) spun că singura formă de protest în acest caz este ca profesorii să nu meargă la supraveghere şi corectare. "Nu îi obligă nimeni pe profesori să meargă la supraveghere. Dacă sunt nemulţumiţi, pot să nu participe", spune Constantin Ciosu, secretar general FEN.

În concluzie nici FEN – ul nu stă mai bine. Îndeamnă profesorii să își ia singuri soarta în  mâini și să protesteze. Cum să protesteze? „Să nu se ducă la supraveghere și corectare fiindcă nu îi obligă nimeni” dar uită să „precizeze” că acest NIMENI poate să le taie sume importante din salariu.

precizare Față de anul trecut când sumele plătite pentru examene au fost derizorii anul acesta ministerul a făcut un mare pas înainte pe linia economisirii: nu mai plătește nimic.

Trebuie remarcat faptul că (și spuneam asta într-un alt articol), mai ales în domeniul învățământului, nimic nu e sigur niciodată, nimic nu se știe cu precizie, nimic nu se ia de bun, totul e la nivel de zvon. Așa funcționează învățământul românesc. Guvernul zice una, ministerul transmite alta, sindicatele se prefac indignate și dau comunicate cu „precizări” în care nu precizează nimic,  profesorii, învățătorii, educatorii așteaptă confirmarea sau infirmarea zvonurilor.

Reclame

4 răspunsuri

 1. Deci treaba asta este una dintre cele mai hilare, daca stai sa o privesti pe ansamblu. Ai putea crede ca guvernul lasa totul in ceata in mod voit, poate poate mai trag de timp si sa nu plateasca. Pentru ca bani oricum habar nu au de unde sa scoata. Adevarul este insa ca ei oricum habar nu au de capul lor, asa ca literalmente nu stiu cum sa rezolve problema asta. „ups…trebuie sa platim si pentru evaluatori?..aaa…asta n-am luat-o in calcul…”. Mai trist este ca profesorii, cu toate ca pot protesta, nu vor putea face acest lucru, fara sa pericliteze activitatea in sistem, iar asta tot impotriva lor se intoarce, fiind nevoiti sa recupereze la un moment dat. Mai mult, exact cum ai spus Criss, poate li se si umbla iar la salarii. Sincer e mai ceva ca in filmele cu Stan si Bran.

  Apreciază

  • Într-adevăr există o mare doză de hilar în precizările miniștrilor sau ale vreunor șefi de indiferent ce nivel. Nu numai că ai putea crede că guvernul lasă totul în ceață dar este chiar adevărat. De ce să știe oamenii ce-i așteaptă? E mult mai bine când îi lași să se zbată să afle și nici atunci nu e sigur că au aflat ceea ce trebuie. Am scris cândva un articol pe această temă cu referire expresă la învățământ.

   Apreciază

 2. Avand in vedere faptul ca in unele unitati nici macar banii de pe sesiunea din august a anului scolar viitor nu au fost primiti, iar in aceste comisii intra un numar relativ mic de cadre didactice, mai mult unii o sa mearga chiar daca nu sunt platiti, nu cred ca putem discuta de o concentrare a formelor de protest in timpul acestor examene decat cu scopul de a le amana.
  In rest….

  Apreciază

  • In afara de faptul că banii pe sesiunea de „anul viitor” nu aveau cum să sosească, în rest eu spuneam același lucru. Sindicatele fac „precizări” de care nu era nevoie fiindcă ministerul oricum nu mai vrea să plătească nimic, nimic, nimic. Formele de protest sunt egale cam cu… zero atâta vreme cât în sistemul românesc de învățământ domină „insuficiența” financiară. Cercul vicios nu se va rupe prea curând. Ministerul nu are bani, profesorii nu-și permit să facă grevă. Sindicatele, deși iau sume relativ importante din cotizații, nu sunt niciodată în stare să-și susțină membrii să facă grevă. Și mă refer la susținerea financiară fără de care nici un grevist nu poate rezista prea mult. În rest totul rămâne la stadiul de „sindicatele amenință cu proteste”. Și cine se sperie? Intră cineva măcar în panică? Aleargă cineva să facă, concret, ceva? Întrebări retorice, bineînțeles.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: