Ultima reformă: „Să se schimbe odată ceva că nu s-a mai făcut nimic concret de pe vremea lui Marga.”

Ministrul Funeriu în acțiune.Așa cum spuneam de multe ori în alte articole, de la ministerul educației învățământului  românesc (scuze! am uitat că au și tineretul și sportul)  nu se poate afla absolut nimic despre ceea ce se dorește, se face, se drege, se…orice în acest domeniu. Ori aflăm de „pe surse”, ori aflăm din ziare, ori aflăm din vreo obscură declarație făcută la vreo conferință și mai obscură cam ce gândește ministrul înscăunat acolo sau cu ce-și umplu timpul cei vreo 500 de angajați ai instituției.

Azi aflăm că se lucrează. Adică nu se stă degeaba. De unde aflăm ? Din ziare. Procentaj de încredere acordat ziarelor? Cam 50%.  E un stil împământenit deja în România de după 1990. Dai drumul unor informații și aștepți reacția grupului țintă. Dacă aceasta este atât de nefavorabilă încât se lasă cu …vorbe grele la adresa celui ce a dat-o, totul se poate întoarce… „ca la Ploiești”. Adică: „presa a interpretat”, „au scos din context”, „vrem să precizăm”, „noi, de fapt, doream să…”, etc.

Cea mai lungă reformă din vreun sistem de învățământ Dar să revenim. Se lucrează la o nouă viziune a legii învățământului care, se pare, va fi un melanj, oarecum multicolor, ținând cont că va avea elemente din toate proiectele  anterioare neterminate vreodată:  Miclea, Andronescu, președinția, legi mai vechi, și, mai nou, Funeriu.

Noua lege va fi scoasă din „cuptorul” ministerului repede. Săptămâna viitoare trebuie să plece la Parlament pentru a fi dezbătută d-nul Funeriu nemaiavând răbdare și declarând frust: „Să se schimbe odată ceva că nu s-a mai făcut nimic concret de pe vremea lui Marga.” Asta va fi deci noua reformă care se vrea aplicată chiar din toamna lui 2010 prin școlile românești. Să facem odată ceva! Să începem! Atât de grăbit este ministrul învățământului că a dat „sfoară-n țară” să  afle măcar câteva școli generale care ar putea susține, chiar din toamnă, clasele  a IX –a de gimnaziu. Poate era bine să înceapă cu asta și nu cu legea.

Elevii de liceu nu trebuie să stea liniștiți fiindcă bac-ul de anul viitor nu va semăna deloc cu cel de anul acesta, cel puțin în privința faptului că va exista doar o singură sesiune. Cine nu promovează vine în anul viitor și ia totul de la început.

Nici cei de gimnaziu nu prea pot să  „doarmă-n front”  fiindcă cei de clasa a VIII – a s-ar putea trezi că nu mai pleacă la liceu ci rămân la gimnaziu.  Evaluările naționale vor trece pe sistemul evaluărilor internaționale de tip PISA, ceea ce ar fi o măsură bună dacă nu s-ar aplica dezastruos, cum se face de obicei la noi.  Multe, prea multe cadre didactice, nici nu știu ce înseamnă testele PISA.  Liceele de elită vor avea posibilitatea să-și aleagă elevii prin examene de admitere în timp ce grădinițele particulare vor primi finanțare de la stat. Luați-le alocațiile dar  aprobați finanțarea grădinițelor!

Elevii navetiști se întorc. Sau se duc?Dacă anul acesta s-au desființat școli și clase, nu-i nimic! La anul se vor reînființa fiindcă rămân școli fără personalitate juridică și elevii de vârste mici nu se prea pot asemăna cu muncitorii navetiști. Așa că: „În localităţile în care nu există unităţi de învăţământ şi există un număr de cel puţin zece elevi de învăţământ primar, autorităţile locale pot asigura, desfăşurarea de cursuri în spaţii corespunzătoare din localitatea respectivă prin deplasarea personalului didactic necesar din unităţile de învăţământ” (am citat din Evenimentul zilei care publică aceste declarații).

 

Reclame

Un răspuns

  1. http://civilizatiaazi.blogspot.com
    sa discutam despre problemele reale din invatamantul romanesc

    Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: