Noua lege a educației și ….

…schimbările pe care le propune.

Legea educației în varianta adoptată de guvern și trimisă Parlamentului  are o serie de modificări. Unele dintre ele se vor aplica chiar din toamna anului școlar/universitar 2010-2011 dacă legea va trece și de Parlament. Altele se vor aplica gradual în anii următori. În cele de mai jos am încercat să găsesc acele prevederi care aduc noutăți în domeniul educațional. Sigur că mai sunt și altele dar…comentariile sunt deschise.

 • La terminarea ciclului obligatoriu elevii vor da un examen transcurricular în urma căruia vor obține o certificare a unui anumit nivel de competență. Și la sfârșitul ciclului liceal va exista un astfel de examen la nivel național.

 • Admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educațional.
 • Bacalaureatul va avea 3 probe scrise.
 • Clasa pregătitoare va fi introdusă în învățământul obligatoriu începând de la vârsta de 6 ani împliniți iar terminarea învățământului obligatoriu a fost fixată la 16 ani.
 • Fixarea vârstei de 16 ani pentru terminarea învățământului obligatoriu a fost introdusă în lege ca o măsură de a diminua abandonul școlar (mai ales în mediul rural) dar și pentru că, de la 16 ani, este legal  ca o persoană să muncească. Trecerea clasei a IX – a la gimnaziu se va face într-o perioadă de 2-3 ani.
 • Curriculumul va urmări formarea de competențe și nu memorarea mecanică iar evaluările vor fi gândite ca un proces de remediere și nu doar ca o constatare a unei stări de fapt.
 • Evaluarea transcurriculară prevăzută la final de ciclu urmărește să mute accentul de pe materiile la care se dau examene către toate celelalte materii prevăzute în programa școlară.
 • Actuala programă va fi redusă cu 25% și 25% din timpul alocat predării unei discipline va fi la dispoziția profesorului și acesta va decide în legătură cu utilizarea lui.  Această ultimă prevedere a fost introdusă tocmai pentru ca profesorul să-și poată adapta predarea în funcție de caracteristicile copilului, clasei, etc.

Numărul maxim de ore pe săptămână pentru elevi va fi redus: 

 • La învățământul primar de la o medie de 25 de ore pe săptămână la o medie de 20 de ore pe săptămână;
 • La învățământul gimnazial de la o medie de 30 de ore pe săptămână la o medie de 25 de ore pe săptămână;
 • Numărul de ore pe săptămână va fi redus și în învățământul liceal dar fără precizări foarte clare;
 • Reducerea numărului de ore pe săptămână pentru elevi va fi corelată cu introducerea programului „Școală după școală”. Elevul va rămâne la școală pentru a-și pregăti temele pentru a doua zi iar cadrele didactice care predau în școală vor fi cele care vor asigura programul „Școală după școală”.
 • Părinții vor semna un  contract cu instituţia de învăţământ. Pentru chiul, părintele poate plăti amenzi între 100 şi 1.000 de lei sau poate fi pus să muncească în folosul comunităţii.
 • Consiliul de administrație al școlii va fi compus din:
  • o treime cadre didactice
  • o treime părinți
  • o treime reprezentanți ai comunității locale
  • iar directorul va fi ales de consiliul de administrație
  • directorul va conduce școala împreună cu consiliul de administrație.
 • Prin această măsură legea dorește realizarea unei descentralizări reale, implicarea părinților și a comunității în viața școlii.
 • Consiliul de administrație al școlii va putea decide 20% din curriculumul pentru învățământul gimnazial și 30% din curriculumul liceal. În acest fel, în funcție de particularitățile locale, se poate studia mai mult o disciplină sau alta.
 • Educatorii şi învăţătorii din școli vor fi  înlocuiţi de profesori. Pentru aceasta va fi nevoie de şase ani de studiu. Profesorii vor face un an de stagiu obligatoriu. De asemenea, examenul de titularizare dispare. Adică titularizarea în învățământ este înlocuită cu titularizarea pe post.
 • Cadrele didactice vor  finaliza studiile cu examen de licență după care vor urma un master didactic.
  • pe perioada masterului didactic studenții vor beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat.
 • În învățământul superior programele universităților vor fi corelate cu necesitățile pieței muncii, cu necesitățile de formare a studenților și nu în ultimul rând de societatea românească.
 • Universitățile vor fi diferențiate, ierarhizate în:
  • universități care pot să meargă până la nivel de licență;
  • universități care vor avea majoritar programe de licență;
  • universități care vor avea majoritar programe de licență și master
  • universități care vor avea doctorat, respectiv post-doctorat;
 • Studenții vor fi reprezentați în structurile de conducere ale universităților în proporție de minim 25%
 • Studenții care fac voluntariat vor beneficia de credite transferabile;
 • Senatele universităților vor fi alese prin vot democratic. Se va înființa o comisie de concurs în care 50% vor fi membri ai comunității academice iar 50% personalități externe universităților. Această comisie îl va alege pe rectorul instituției care la rândul său va desemna echipa de conducere.
 • Reclame

  7 răspunsuri

  1. Unii dintre noi au participat la cercurile stiintifice au fost bursieri si ptr. ca predau in gimnaziu pentru ca cei vechi in sistem ca d-voastra ca de obicei si-au luat peste norma ore nu mai pot preda la liceu . Intamplarea e ca noi nu am facut Spiru , Titu Maioresc s.a
   Ma socheaza atitudinea d-vostra lipsita de respect si incercarea periculoasa de a generaliza.

   Apreciază

   • Stimate domn,
    Eu sunt doar autorul postării „Noua lege a educației naționale și..” dar dumneavoastră cred că doreați să transmiteți un răspuns celor (sau celui) care au postat comentariile referitoare la situațiile de prin licee. Dar, așa cum singur subliniați la începutul comentariului „unii dintre noi” arată că și dumneavoastră sunteți conștient că doar unii au făcut acele eforturi. De aceea cred că trebuie să luăm comentariile celorlalți ca fiind valabile pentru „unii”. În rest comentariul dumneavoastră mi se pare puțin confuz. Faceți referire la unii dintre noi și la faptul că „noi” nu am făcut Spiru etc. Poate ar fi bine să vorbiți în nume personal.
    Pe de altă parte pe mine începe să mă șocheze o atitudine care tinde să se generalizeze. Eforturile celor care-și doresc o carieră în învățământ sunt, aproape întotdeauna, blocate de „cei vechi din sistem”. Poate există și aceste situații dar nu cred că au caracter de generalitate. Și mă mai șochează să constat că se sugerează frecvent și se susține (nu numai de către unii ci de mai mulți) că profesorii pot fi superiori doar fiindcă predau la liceu. Total fals. Un profesor bun e PROFESOR bun de la primar până la liceu, iar dacă nu e în stare să predea decât la liceu atunci poate ar fi mai bine să-și schimbe cariera fiindcă profesia acesta nu înseamnă doar cunoașterea disciplinei predate ci presupune calități deosebite. Și cu astea te naști.

    Cu respect pentru orice profesor care simte/știe că aceasta e profesia lui și altceva nu ar putea face.

    Apreciază

  2. Perfect adevarat tot ce s-a scris in acest memoriu.Numai cei din sistem pot aprecia acest memoriu.

   Apreciază

  3. Un COLECTIV DE PROFESORI Says:

   REFERITOR LA NOUA LEGE A INVATAMANTULUI !!!

   O mare prostie ! O FOARTE MARE PROSTIE ! Invitam pe dl Prim ministru Emil Boc, sa-i trimita intai pe dl Funeriu si dl MICLEA sa suplineasca la catedra prin cateva licee industriale de provincie de prin Romania, sa o ia incepand de la Racari, Videle, Budesti, Sarulesti, Ciulnita si tot asa mai departe, cate o saptamana sa tina locul vreunui profesor si de abia dupa aceea sa vada starea invatamantului romanesc !
   Cu tot respectul pt dl Funeriu si Miclea, dar amandoi sunt total aerieni, total pe dinafara cu adevaratele probleme ale invatamantului romanesc ! Nota 3 pt amandoi ! !
   Domnilor Funeriu si Miclea, nu il mai duceti in eroare pe dl Presedinte Traian Basescu ! Dl Presedinte al Romaniei a spus foarte clar ca INVATAMANTUL ROMANESC SCOATE TAMPITI !!!
   Daca veniti amandoi domnilor Funeriu si Miclea la o tura de suplinit prin licee de provincie industriale veti ramane perplecsi, veti da dreptate d-lui Presedinte in ceea ce priveste TAMPITII ! !
   Va trebui sa adoptati strategiile de la inceputurile anilor 1950, de alfabetizare ! Veti gasi d0lor Funeriu si Miclea o gramada de elevi de liceu ce nu stiu sa scrie si sa citeasca !
   Nu mai vorbim de seralisti ! Acolo este DEZASTRU national !
   Daca veti lua cu dvs o echipa de mascati si veti inconjura un liceu ind de provincie, din 600 sau 700 de elevi inscrisi, nu veti putea sa scoata pe platou la un careu decat vreo 55 maxim 60 de elevi !
   Restul ? Nu vin la scoala ! De ce nu le punem absente ? Pt ca i-am exmatricula si am ramane fara elevi, implicit noi am ramane fara posturi ! O vorbim clar in consilii profesorale, dar s-o spunem si oficial ! !
   Acesta este invatamantul real romanesc ! Scoate tampiti ! vorba d-lui Presedinte al Romaniei !
   Vreti sa treceti cls a IX a la Scoala generala ! O mare prostie ! O foarte mare prostie ! Dupa ce ca nu vin la scoala, dupa ce ca si aceei elevi care totusi mai vin, nu au ghiozdane, caiete, carti, elevii nostri de liceu numai asculta muzica MANELE la telefoane, suna la telefoane sau ies afara din timpul OREI fara permisiunea profesorului oricand doresc, daca ii mai trecem si la profesori de Scoala generala care multi nu sunt acomodati cu materia de liceu, s-o spunem clar ca sunt depasiti, provin din Fabrici de Diplome, altii sunt profesori batrani cu vechile IP 3 -iuri , daca ii pui sa predea o FIZICA de cls IX a, intai isi va face el PROFESORUL temele, va conspecta lectia seara acasa si apoi o va zice ca papagalul la scoala !
   Nu va fi in stare sa o predea elevilor ce doresc performanta din unele licee de renume, chiar putini fiind acesti elevi, nu mai vorbim de rezolvarea unor probleme si exercitii pt Olimpiade, concursuri interscolare, etc…
   Nu se pot compara cu multi dintre profesorii de liceu, absolventi de lunga durata la STAT, buget, fara taxa, cu bursa de merit si bursieri de masterate tot la STAT, buget, in DIDACTICA, pt ca acestia au obtinut TITULARIZARI pe bune, fara aranjamente !
   Acesti profesori ce au fost bursieri la stat, bursieri la Masterate in didactica tot la STAT. acestia formeaza elita INVATAMANTULUI ROMANESC, cadre didactice ce au obtinut note mari si foarte mari la EXAMENUL NATIONAL de Titularizare !
   Deci si pe putinii aia elevi care mai invata din unele licee de renume, ii va lovi aceasta NOUA LEGE , le va lua un profesor pt cls a IX foarte bun, de ELITA si ii va trece la scoala generala cu vreun absolvent de Fabrica de Diplome si pripasit cu ajutorul spagii sau lipirii de afise electorale pe la vreo Scoala generala rurala ! !
   Ii veti omora pe acei putini elevi ce mai invata, mai ales pe cei care doresc sa se duca la un liceu de renume .
   Aceasta este REALITATEA CRUDA , profesori iesiti pe banda rulanta de la Fabricile de Diplome, PROFESORI ANALFABETI , dar daca sunt incartiruiti politic pt PUTEREA de guvernamant, sau dau spaga unde trebuie sa fie varati pe la vreo scoala sau liceu , cica este bine !!
   Invatatorii, cei de la cls I – IV , care au terminat deasemenea vreo Fabrica de Diplome de 3 ani, de pierdut efectiv vremea 3 ani, cica acum ii numim PROFESORI INVATAMANT PRIMAR ! Aceasta pt a ne aduce voturi ei si familiile lor sau spaga !
   O foarte mare prostie d-le Funeriu ! Fa-i Profesori Invatamant Primar numai si numai pe acei invatatori, absolventi ai unui liceu pedagogic si care au absolvit studii superioare in specialitate, adica “PEDAGOGIA INVATAMANTULUI PRIMAR “!!! Nu toti incompetentii ce au prins o Diploma de Fabrica ce scrie pe ea Filosofie, Psihologie, etc.. i-ai facut Profesori !
   Pt ca ziceti, ca vreti UN CORP DIDACTIC DE ELITA ? ! Mintiti poporul ! Obtineati un corp didactic de elita, promovand performanta, nu nulitatile ce au terminat aceste panarame de Fabrici !
   TITULARIZAREA va disparea din Noua Lege a d-lui Funeriu !
   Sa vezi PESCHESURI si mama CORUPTIEI pt a putea sa-ti pastrezi postul daca este bun, va urla UE-ul de coruptia ce va pune mana pe intreg SISTEMUL de EDUCATIE romanesc ! Ce bijuterii trebuia sa dai pana acum, daca terminai vrei Fabrica de Diplome si sa obtii si tu un post pe undeva, ce inele, ce bratari de aur, dar ce spaga dracului va urma de acum inainte !
   Acel PESCHES si spaga data pt obtinerea unui post, va trebui recuperat de profesorii respectivi si de unde ?
   Probabil ca se va mari spaga pt seralisti, pt Bac, etc….
   Aceasta prevedere a NOII LEGI de disparitie a TITULARIZARII este total NECONSTITUTIONALA, deoarece DISCRIMINEAZA o intreaga categorie socio- profesionala ! DA , scoate titularizarea si de la SANATATE, medicii de la FLOREASCA adu-i la Spitalul orasenesc FETESTI SAT , Lehliu – Gara, Rosiorii de Vede, deasemenea, pe JUDECATORII de la Tribunalul Bucurersti, adu-i la Tulcea, la Turnu Severin, etc.. si atunci categoria socio-profesionala a cadrelor didactice nu va mai fi DISCRIMINATA !
   Probabil ca unele sindicate ne-au inselat asteptarile si nu ne-au aparat !
   Ne vom apara singuri, prin justitie si procese pana la CEDO !
   In loc dnii Fuberiu si Miclea sa promoveze performanta, profesionalismul in sistemul de invatamant romanesc, printr-o severitate si mai mare a EXAMENULUI NATIONAL DE TITULARIZARE, acesta sa fie mai sever decat Rezidentiastul doctorilor sau cel pt Magistratura ! Asa vor fi inlaturati cei ce au Diplome de la Fbrici, pt ca nu vor putea obtine note de trecfere la un astfel de examen, care sa aiba o METODOLOGIE foarte nexacta si precisa, sa fie inlaturate suspiciunile !
   Printr-un astfel de examen, ca de altfel si in prezent, nu pot trece hahalerele !
   Clica lor politica, relatiile de clan, increngaturile lor politice, nu pot trece printr-un examen cum este acum Titularizarea nationala !
   Dar facundu-se simita deja lipsa studentilor ndin Fac Particulare, profesorii acestora, actionarii ., multi dintre ei Parlamentari, increngaturi de clan, interese, etc i-au fortat mana lui FUNERIU si MILCLE sa faca panarama aceasta de LEGE, prin care sa distruga eliele, acei profesori eminenti, cu studii adevarate, sa ii aduca pe acesti profesori la mana vreunui Primar corupt, influentat politic, la mana vreunui Director de aceeasi teapa cu Primarul si la mana vreunui Parinte chipurile nemultumit ca progenitura lui a fost pus prea mult la munca !
   Treceti si doctorii prin acelasi proces de pastrare a posturilor, o treime Primarie, Director spital si o treime reprezentatul pacientilor care sa ii evalueze, la fel si pe judecatori si atunci pe corecte va fi !
   Sa va duceti sa va operati la un doctor ce vine de la vreun Spital Orasenesc si a prins post la BAGDASAR, in acelasi mod copii ce vor un liceu de renume vor ajunge sa aiba profesori ce au terminat, sau au pierdut vremea 3 ani, vreo Prticulara, numai ca au relatii politice !
   DISTRUGETI ELITA INVATAMANTULUI ROMANESC ! prin aceasta NOUA LEGE !
   Rugam pe dl Prim ministru, sa taie scaunele lipite cu Super Glue de fundurile inspectorilor din birourile climatizate, sa vina in inspectie nu inspectand hartiile profesorului, planificarea, etc,,,, ci sa ii tina locul la catedra o saptamana, timp in care ii da de lucru respetivului prof pe la ISJ, CCD, etc.. si evalueaza starea elevilor, gradul de disciplina, cultura, etcc
   Si sa faca naveta D-nii INSPECTORI ori cu trenul ori cu masina lor personala, s-o gaseasca plina de zgarieturi, cauciucuri taiate, oglinzi rupte, etc daca se daU prea tare la elevi si SUNT sever cu ei in incercarea de a putea preda o farama de lectie sau sa ii invete sa scrie sau citeasca la cls a X-a sau a XI-a, !
   Deci sa faca orele intr-un adevarat balet pe ghiata, sa dribleze intre frica de ati TERMINA masina personala, sa pui note corecte, absente, riscul de a ramane fara elevi si fara ore !
   Au sarit dintr-o barca politica intr-alta, acesti domni INSPECTORI si unii DIRECTORI fara concurs , numai sa-si mentina posturile, sa aiba painea si cutitul la impartitul fondurilor pt investitii, reparatii, etc.. si nu numai !
   Aceaiasi insi de pe vremea MATUSII TAMARA, au reaparut si acum, unii scosi de la pensie
   Ne pare f rau ca trebuit sa va criticam, dar sunteti total pe dinafara cu REALITATEA din teren !
   D-le Presedinte al Romaniei, trimite-ti-i la suplinit la catedra de provincie nitel pe amandoi acesti domni ! Atunci veti vedea daca mai gandesc la fel ca din birourile lor luxoase !
   PARINTI, ai copiilor ce doresc un liceu de renume cu profesori absolventi de Universitati de STAT, bursieri, cu burse de Master, colegi Profesori, la viitoarele alegeri sa nu mai votati nici pe cei de la guvernare si nici pe cei care care mii ajuta !

   Apreciază

   • S-a deschis Cutia Pandorei. Comentariul de mai sus este, de fapt, un memoriu. Situatia descrisa poate fi perfect adevarata si „grupul de profesori” sa aiba dreptate. Multi dintre noi cunoastem realitatile din invatamant si probabil ca ele sunt pe cale sa se schimbe tocmai prin legea educatiei. Sigur, prevederile pot fi bune ca si premisa de la care se pleaca dar…in România niciodată nu știi niciodată dacă o lege va funcționa sau nu. Și asta pentru că ea depinde de oamenii care o aplică și care găsesc modalități de a o ocoli. In fond oamenii acestia descriu doar haosul care domneste intr-un sistem total anacronic si nereformat. Un sistem de invatamant in care profesorii s-au vazut doar niste piese pe o tabla de sah, elevii au devenit un fel de „elevul nostru, stăpânul nostru”, pretențiile părinților au crescut (justificat sau nu) si invatamantului de stat i se cer performante care nu pot fi obtinute decat in invatamantul privat. Nici invatamantul superior n-a stat cu mainile in san si a scos pe banda rulanta n mii de (ne)profesori. Nu putem decat sa ne dorim ca legea sa fie una functionala, ca elevii sa redevina elevi, ca parintii sa sustina scoala si nu sa o blameze, si ministrii nostri sa nu se mai joace cu tot sistemul ca si cu trenuletele de jucarie.

    Apreciază

   • Cu ce drept ii jigniti pe profesorii de la scolile generale?Nu avem cu nimic mai putine studii decat voi ,”geniile „care predati la liceu,ba din contra,unii au chiar mai multe.Ar fi mai bine sa va pastrati parerile:voi cei de la liceu,cu ifosele voastre,tradati sistermul de invatamant,dar la drepturi va aruncati ca pasarile de prada:voi ne-ati tradat,participand la BAC,asunzandu-ca dupa cortina milei pt „bietii elevi”.Treziti-va si lasati aerele deoparte,nu ne nai improscati cu noroi ,pe cei de la scolile generale.Mai bine fiti alaturi de noi,deoarece „dragii” nostri elevi si parintii lor ne trateaza cu dispret si nepasare(cu dosul),pe toti,deopotriva

    Apreciază

    • Stimată doamnă,
     Îmi pare rău că un comentariu postat pe acest blog a avut acest efect asupra dumneavoastră. Nu aceasta a fost intenția mea. Cei care comentează își asumă în întregime ideile pe care le scriu negru pe alb. Sunt de părere însă că e bine, dacă asta se petrece fără vorbe grele, să știm ce se întâmplă în învățământul românesc. Nu știu exact cui i-ați adresat întrebările dumneavoastră fiindcă eu nu am făcut decât să trec în revistă schimbările propuse de o lege foarte importantă pentru tot învățământul și nepusă în practică niciodată în ultimii 20 de ani. Și nu o văd aplicabilă prea curând. Citiți vă rog ultima postare referitoare la „Frecția la piciorul educației …” și veți observa că manipularea profesorilor vine direct de la ministru.

     Apreciază

  Scrie comentariul tău!

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s

  Serein'Art

  From my heart to your heart

  Didia Saint - Georges

  Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

  Justiție Oarbă

  Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

  EDUCAȚIA ZI DE ZI

  Nici o zi fără educație...

  Lia Muresan

  *Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

  Sfaturi cosmetice

  Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

  Chirurg Pediatru Cluj

  Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

  No Justice

  Fiat justitia, ruat caelum!

  Dezvăluiri învăluite

  FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

  Gimnaziul Bassarabescu

  „Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

  MON FRANÇAIS

  Apprendre autrement

  CRONICA [R]

  If you're walking through hell, keep walking.

  Aquarelles

  ...din pasiune pentru pictură

  PRO MUSIC

  Educația muzicală în România

  bassarabescu2en.wordpress.com/

  Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

  Pro Educație Blog

  Informație pentru educație

  Viva,viva la musica!

  ...doar muzica

  %d blogeri au apreciat asta: