Psihologul (de)serviciu

Gestul elevelor care au făcut striptease în sala de clasă reprezintă un act deBad girl    teribilism, spun psihologii. Grav este însă că adolescentele ajung să creadă ca în felul acesta se construieşte celebritatea, mai spun medicii. ” Am citat de pe site-ul realitatea.net .

"După război mulți viteji se arată", zice un proverb românesc. Vorbe goale cu alte cuvinte. Psihologii și medicii care își dau cu părerea pe net, prin reviste de specialitate și chiar prin tabloide, ar trebui să existe în școli. Regulamentele școlare și toate celelalte legi și coduri  care ar trebui să guverneze viața școlii să fie viabile și realiste nu pline cu articole care nu fac nici o ceapă degerată.

Very bad girl 

Când părinții (mult prea mulți) încep    să dea vina pe școală că nu face nimic  începi să te întrebi ce face familia? Același  nimic, bineînțeles. Toate astea trădează o pervertire a adolescenților și tinerilor spre zona în care ei se pot manifesta (cred ei) liber. Școala, din păcate, rămâne acolo unde au aruncat-o niște guverne care nu au dorit să-și asume responsabilitatea reformării ei, niște miniștri paraleli cu sistemul, niște primari care și-au văzut doar propriile interese.

Acum situația este și mai gravă și elevii simt asta. Prestigiul ține extraordinar de mult de pregătirea profesionala a corpului didactic dar tinerii rareori acceptă munca de „muncitor necalificat”, de salahor, din școala românească. Într-o vreme când acești tineri ar trebui să facă față provocărilor adolescenței ei stau la școală câte 8 ore, au de pregătit lecții câte 5-6 ore, participă la olimpiade forțați (de multe ori) de profesorii care vor sa iasă in evidența, sunt certați  de părinți sau sunt lăsați de izbeliște, iau decizii de unii singuri și rareori sunt bune si aș mai putea să enumăr. Și fiecare om din sistemul de învățământ românesc ar putea să enumere.

teachbw9 Așa că nu prea înțeleg de ce să-și dea cu părerea psihologii și medicii. Cu ce ajută școala, profesorii, elevii, familia, părerile lor?  Cu nimic. Ele pot doar să sublinieze (încă o dată) cu o linie groasă și roșie câtă nevoie ar avea elevii noștri, ȘCOALA, de un psiholog sau măcar un consilier. Câtă nevoie ar avea familiile elevilor de același psiholog sau consilier la care nu pot ajunge când acesta se găsește pe la marginea orașului.

În acest moment nu scriu de dragul de a scrie. Numai pe parcursul acestui an școlar m-am confruntat cu cel puțin 3 situații în care nu se vede nici un progres. Elevii respectivi nu au ajuns la psihologul pe care l-am recomandat părinților  chiar din primele 2 luni de școală (din diverse motive sau pretexte); unul dintre ei este ca și abandonat neavând o situație juridică clară; sindromul ADHD nu este recunoscut de părinți care îl consideră un fel de moft; încrederea părinților (totală și orbească ) în propriii copii de vârste destul de mici (11-12 ani) este ca un fel de aruncare în gol fără plasă de protecție și nu sunt singurele situații.

Din păcate doar consilierea dirigintelui nu este de ajuns. Săptămână de săptămână încercăm să punem lucrurile pe făgașul normal dar… ce faci când în familie lucrurile nu se schimbă de loc? Când părintele spune: „nu vrea să citească și n-am ce să-i fac”, „i-am interzis cutare lucru dar nu mă ascultă”, „tatăl nici nu știe de notele astea” etc. sfaturile venite din partea școlii (prin diriginte, învățător sau profesor) sunt …apă de ploaie. Și exemplele de acest fel nu sunt puține.

Urmările unor astfel de situații (deseori expuse pe posturile de televiziune) sunt de-a dreptul dezastruoase. Elevii sunt sancționați dar impactul asupra lor este pe aproape de zero, părinții încep să facă reclamații că n-au fost avertizați, nu au știut, copiii lor nu fac asta, etc, școala este aproape în 99% din cazuri vinovată că nu a aplicat, făcut, dres și se lasă cu demiteri care nu rezolvă nimic, vreun inspector apare pe post și cu o mină extrem de serioasă anunță: „vom lua măsuri drastice.” Aici se termină totul.

Mâine  mergem  mai departe. La fel.

P.S. Chiar în acest moment un psiholog își dă cu părerea la un post de televiziune. Cine îl ascultă și cui îi folosește?

Reclame

2 răspunsuri

  1. Ce sa zic? Ca scrii mai bine ca multi ziaristi! Ca sa extindem zona.

    Apreciază

    • Mulțumesc de aprecieri. Tare as vrea să văd școala românească urnindu-se puțin din încremenirea asta. Uneori cred că-i înțeleg pe toți: elevi, părinți, profesori dar…la ce-mi folosește? Suntem doar niște păpuși care nu apucă să-și primească, asemeni lui Pinochio, sufletul. Și de-asta rămânem în …povești.

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: