Legea educației naționale lăsată baltă conform teoriei: „dacă tot sunt inundații…”

Pe parcursul ultimului an l-am auzit cam de multe ori pe președintele țării, Traian Băsescu, emanând idei confuze și răuvoitoare  referitoare la calitatea educației în România. Cel mai des l-am auzit vorbind de rău educația și nu e prea departe exemplul domniei – sale care a găsit de cuviință să explice calitatea educației (evident slabă) stând printre apele revărsate ale Siretului.

 Corpul profesoral din România era, și este încă (bănuiesc), acuzat de Președintele țării  că nu prea știe ce să facă în domeniu. Asta se datorează, mai mult ca sigur, faptului că fiica sa nu știe nici azi pluralul de la succes. Și probabil nimeni nu a reușit să o facă să-l învețe.

Cu ce ne-am ales de când Funeriu e ministru peste toată educația românească? Cu nimic. Ca s-o iau de la început:

 • Promisiunile că profesorii vor avea salarii mai mari s-au dus pe apa Sâmbetei (poate pe-a Siretului). Dacă ar fi fost doar o promisiune poate ar fi trecut neobservată după încadrarea corespunzătoare a persoanei cu promisiunea la categoria: mai bine să nu ai de-a face cu ea sau să nu ai niciodată încredere în acea persoană.
 • Au urmat minciunile semiadevărate (!)  ale guvernului care a spus profesorilor verde-n față: știm că-i lege dar nu avem bani.Și prin ordonanță s-a stabilit că nu mai e lege. În fond, și dacă au avut vreodată bani, aceia nu erau pentru profesori fiindcă alte categorii știau să-i ia. Vezi blocările de șosele sau amenințările cu venitul la București. Toate astea se petreceau în vechiul guvern.
 • Noul guvern a promis masiv până s-a văzut instalat pe scaune. Dintr-o dată, nu au mai fost bani sau legi.
 • Au urmat tăierile de sporuri  care – în treacăt fie spus – nu în învățământ erau supradimensionate (fiindcă nu erau) și tăierile de posturi care nu în învățământ erau excedentare. Totul trecut la capitolul „să eficientizăm”. Eficientizarea nu atingea între timp pe marii consumatori de fonduri grase de la buget.
 • Cele de mai sus erau asezonate cu răstirile, mai directe sau mai printre dinți, ale Președintelui sau ale premierului pe tema: profesorii nu vor calitate vor numai bani și de-asta nu sunt de acord cu tăierile de tot felul.
 • În cele din urmă Președintele și-a convins premierul (Boc al nu știucâtelea) că învățământul românesc produce doar olimpici (câțiva) și …cam atât. Ba nu, mai produce și 99% ascultători de manele deci, nu merită. Adică nu merită nimic.
 • Urmarea: tăierile de salarii. Primul și cel mai afectat sector: învățământul fiindcă „la  ce calitate are educația…”
 • Acum aflăm că Președintele nu s-a dus în zona inundată și sinistrată ca să facă ceva și să fie alături de acei oameni năpăstuiți ci ca să se răstească la oameni pe tema educației și să-i facă mincinoși. Că de asta aveau nevoie!
 • Cireașa de pe tort este însă noua lege a educației care, ce credeți? nu poate fi discutată și adoptată fiindcă acea comisie pleacă în vacanță. Și am o bănuială că nu prin România afectată de inundații. Probabil parlamentarii s-au supărat fiindcă li s-a tăiat un sfert din salariu și au hotărât să muncească cu 25 % mai puțin. Mai aflu de la știri că ministrul Funeriu se străduiește de ceva vreme să-i determine pe cei din comisie să mai stea la muncă. Mă tem că nu va reuși.

Așa că noua lege a educației mai are de așteptat mult și bine. Are, de fapt, aceeași soartă ca toate celelalte legi ale educației lansate cu surle și trâmbițe dar fără nici o voință politică de schimbare adevărată a sistemului de învățământ. Suspicionez că, în curând, vom afla tot de la Traian Băsescu că vinovat de faptul  că această lege nu va intra în vigoare în septembrie 2010 este corpul profesoral și nu parlamentarii.

Peste toate se așterne agitat Bac-ul de anul acesta care a dat măsura capacității elevilor de liceu: promovabilitate de sub 60% în București și fără nici o medie de 10 iar în restul țării situația se prezintă în tonuri de un albastru spre negru. Licee fără nici un promovat, șpăgi de sute de mii de euro, lucrări xeroxate pur și simplu ( nici măcar nu se mai copiază în stil clasic), elevi eliminați din examen (și nu puțini), peste 8000 de contestații numai în capitală pentru niște subiecte care n-au avut grad de dificultate foarte ridicat.

Eliminarea notei de la probele orale a arătat cam câți dintre elevii români mai învață. Și a mai arătat ceva. Până în clasa a XII -a nici un elev nu susține cu adevărat nici un fel de examen important. Nu există nici o competiție, nu există nici o dorință de a deveni mai bun. Există în schimb meditații, există admitere computerizată (un fel de vax), există tupeul multor elevi care au impresia greșită că acest examen li se cuvine fără ca ei să învețe.

De partea cealaltă există și profesori care au ajuns doar din întâmplare în sistem, care consideră șpaga o modalitate de predare/evaluare a cunoștințelor (sau poate rude, prieteni), care nu – și amintesc întotdeauna că există un set de principii care trebuie transmise acestor elevi și nu doar cunoștințe.

Oare ce vor face facultățile cu taxă dacă procentul de promovați la Bac se păstrează anul acesta și în anii următori?

Reclame

Un răspuns

 1. O intrebare geniala pusa la inundatii de un reporter de le Realitatea TV Bacau

  http://brasovean2008.blogspot.com/2010/07/intrebare-geniala-la-realitatea-tv_05.html

  Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: