România absurdă: CAS-ul care îți aduce moartea

România a devenit o scenă a vieții absurde. Această afirmație era de un  real absurd  în timpurile comuniste pentru viețile noastre de zi cu zi. Astăzi este, nu numai reală, ci de-a dreptul vie. Noi românii, cu câteva excepții – parlamentari, guvernanți, clienții puterii, borduriștii, maneliștii, etc.- trăim în această piesă absurdă. Trăim zilnic, ceas de ceas și nimeni nu mai realizează că e ABSURD. Părinții ai căror bebeluși au ars de vii și  în chinuri inimaginabile, realizează absurdul cu durere. O durere care nicicând nu le va părăsi sufletele.

Îngerașii E ABSURD să vezi că sistemele vitale ale unui stat se prăbușesc și ție să-ți pese doar de …băi de mulțime, legea ANI, călătorii în țări exotice pe banii statului, sex pe canapeaua lui Crin, etc.

E  ABSURD să-ți plece medicii și tu, ministru al muncii, să declari: „Oricine poate să plece în exterior. Circulaţia forţei de muncă este asigurată. E cerinţă de medici, dar nu pleacă toţi, nu pleacă decât o mică proporţie deocamdată. E nevoie de asistente, mai pleacă şi asistente. Toţi cei care pleacă într-un sistem mai bun au două avantaje mari: fac rost de nişte bani mai mulţi şi sunt mai mulţumiţi decât cu ce câştigau aici şi toţi sau marea majoritate se întorc acasă şi cu know-how-ul îmbunătăţit, şi cu nişte bani, iar lucrul acesta este bun şi pentru ţară”.

E ABSURD ca tu președinte să te duci la montări festiviste pe sute de mii de euro (un milion de euro spunea primarul Constanței) după ce ai tăiat 25% din toate veniturile bugetarilor și să minți o națiune spunând: „Mi-aș dori ca dificultățile de moment să fie trecute în solidaritate, în decență și fără încercarea unora de a deveni privilegiați ai crizei, aceia care nu pot fi atinși pentru că au o meserie sau alta” sau să minți că „militarii forțelor navale ale României au acceptat diminuarea  veniturilor lor, la fel ar trebui să facă oricine.” Să minți cu nerușinare după ce ai spus unei țări întregi că este o țară de mâna a doua.

E  ABSURD să crezi că în România medicii devotați vor munci doar din pasiune după ce tu, stat, le arunci mărunțișul din buzunar, doar pentru a păstra puterea în mâinile unei clici de incompetenți.

E  ABSURD să ceri profesorilor să educe o națiune după ce, timp de 20 de ani, i-ai plătit la fel cu gunoierii.

E  ABSURD  ca o mână de oameni, incompetenți și afaceriști de succes în același timp, să declare zi de zi că vrea să scoată țara din criză și țara să se adâncească în criză.

Sunt ABSURDE luptele de partid și foiala căpeteniilor acestora de a se cocoța la putere fără a-și asuma și responsabilitățile.

Tragedia de la maternitatea Giulești ține, într-o foarte mare măsură și de EDUCAȚIE. De educația care nu se mai  face de 20 de ani încoace decât la marginea societății, în mahalaua  unde au aruncat-o toți puternicii zilei de la un moment dat. Și asta înseamnă de la Ion Iliescu la Petre Roman, de la Emil Constantinescu la  Vadim, De la Tăriceanu la Videanu, de la Băsescu la tot guvernul actual și continuarea enumerării aproape că nu merită. Niște oameni mici (la suflet, la conștiință, la cultură)  care au ridicat la rang de virtute maneaua politică și au aruncat la coșul de sub biroul elegant Educația și Sănătatea pentru că același vechi „principiu comunist” le ticăie pe creiere: NU PRODUC.

Nici măcar nu avem de ce să ne mirăm și vinovăția asistentei  devine clară: „acarul Păun”. Aș fi vrut să văd demisia măcar a ministrului sănătății dar înțeleg că vorbele dumnealui s-au prefăcut în nenumărate mulțumiri pentru tragedia petrecută. Iar primul -ministru ne-a dat altă mostră de cinism: familiile implicate în tragedie vor primi ajutoare bănești. Nu spun că acestea nu sunt necesare dar eu , să fiu în locul familiilor respective, nu m-aș mulțumi cu mărunțișul lui Boc ci aș da statul în judecată ca acesta  să plătească până în ultima clipă a vieții acestor copii și a familiilor lor.

Aș vrea ca de mâine să mi se ofere libertatea pe care azi nu o am: să renunț la a plăti statului român asigurarea de sănătate și să investesc acești bani într-o asigurare privată de sănătate. Deocamdată statul român nu-mi oferă acest drept. Mă obligă să plătesc un sistem în care se moare, în care și eu e posibil să mor  dintr-o greșeală.

Concluzia tristă și absurdă: acei părinți au plătit asigurări de sănătate pentru ca, atunci când au avut nevoie de asistență medicală, tot statul român, să le omoare copiii în chinuri. Poate a venit momentul să fim atenți la banii pe care îi băgăm în buzunarele largi ale statului. E criză.

Cred că Eugen  Ionescu, dacă ar fi trăit, ar fi avut zilnic mustrări de conștiință. Cum de imaginația sa literară a putut fi depășită (cu mult) de absurdul real, de viața din România? E posibil?

Reclame

2 răspunsuri

  1. E la fel de absurd sa crezi ca aceste lucruri ar fi anormale in Romania. Ele fac parte din viata noastra cotidiana, ne/am obisnuit ca astfel de oameni sa ne conduca si ar fi absurd sa ne dorim altii. Iar absursul devine si mai absurd atunci cand mai credem ca lucrurile se vor schimba in bine…

    Apreciază

    • Asta este ideea pe care am încercat să o subliniez: trăim absurd și credem (sau doar ne prefacem) că e real. Acest real absurd e…viu. E ca un fel de tumoră parazit care a preluat inițiativa și ne poartă încotro vrea. Și noi nu ne împotrivim, nu vedem, nu auzim (oare?) sau doar exclamăm a lehamite „Asta e!”. De-asta mai cred că 1989 nu pare deloc să fi fost o explozie a „mămăligii” ci mai degrabă un „concert” al serviciilor secrete. Și nu de popor le păsa lor!

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: