Periculosul „model” de educație Videanu

Mai luați-vă un job! Eu știu că se trăiește cu 1500 de lei pe lună în educație. Îi invit pe aceştia (n.n. jurnaliștii) să nu stea în studiouri la Antena şi Realitatea şi să meargă în mediul rural unde venitul mediu net în educaţie este sub 1.500 de lei. Deci în România se trăieşte cu 1.500 de lei, ca plafon maxim. Vrei să trăieşti mai bine, găseşti alte surse. În mediul rural ai posibilitatea”, a spus  de curând Adrian Videanu.

Periculosul Videanu nu este deci rupt de realitate. Știe că în România (și cu deosebire în mediul rural) există venituri de 1500 lei și chiar mai mici, mult mai mici. Știe că aceste venituri există în educație și le consideră normale. Declară, fiindcă știe, că se trăiește cu acești bani și nu-și face griji cum că are vreo responsabilitate în calitate de membru afacerist al guvernului.

Guvernul (gândesc toți politicienii) nu e treaba cadrelor didactice decât atunci când PDL (sau oricare alt partid) are nevoie de voturi. În rest: nu le ajung banii? la muncă! Să-și ia alt job profesorul, să nu stea în banii pe care îi dă statul.

Declarația lui Videanu este la fel de periculoasă ca și omul Videanu. Cel care a „cumpărat” cariera de marmură de la Rușchița și se laudă cu firma ) personală TITAN MAR (pardon! firmele),  oferă întregii țări, pe tavă, motivul pentru care, de vreo 2 decenii, învățământul, sănătatea și cultura nu primesc decât cât vrea „mușchii” guvernului din PIB : „în România se trăiește cu 1500 lei”. Ca să fie clar!  Dacă se trăiește (adică nu se moare) guvernul nu are de ce să aloce bani ( cu nemiluita) pentru educație. Aceasta este mentalitatea unui întreg guvern și nici pe departe nu poate fi vorba de principii.

Și concepția, pardon! mentalitatea, ministrului Videanu referitoare la structura unei familii ne trimite (de fapt îl trimite) în epoca de piatră: nevasta șomeră = cratița e a ei și copilul la studii, sigur nu în România fiindcă aici nu există învățământ de calitate. Și asta fiindcă „în educația românească se trăiește cu 1500 lei pe lună”. Videanu știe.

Videanu, Videanu, Videanu.......

Și ce mai spune Videanu? „Păi fiecare îşi gestionează banii în funcţie de priorităţile pe care şi le face. Ştiţi cum este vorba românească, nu te întinde mai mult decât ai plapuma. Asta e!”. Și profesori, medici și oameni de cultură au învățat (Videanu – devenit concept –  le-a fost mentor) să nu se întindă mai mult decât le e plapuma și să-și gestioneze banii în funcție de priorități pentru a nu ieși din plapuma guvernamentală. Prima prioritate (scuzați pleonasmul Videanu) a lor a fost, probabil: să nu moară de foame. Și au reușit. Dovada este că mai avem câțiva profesori, medici și oameni de cultură.

De  a doua prioritate (!) și următoarele  n-a mai fost nevoie fiindcă s-au realizat de la sine: orice altă prioritate a ținut de prima (de supraviețuire) și trăitorii lui Videanu nu puteau să iasă din acest cerc.

„Modelul” oferit de Adriean (la fel ca  Marean) Videanu pe toate canalele de știri, posturi de televiziune și radio este emblematic pentru actualul guvern și trece dincolo de el.

„Traducerea” ar suna așa: „V-am demonstrat ( timp de 20 de ani) că se poate trăi cu 1500 de lei pe lună (suma poate varia în funcție de guvernare dar să fie la limita supraviețuirii). Nu aveți nevoie de mai mulți bani. Aveți nevoie de un al doilea  (poate chiar al treilea)  job. Nu noi suntem de vină că voi munciți prea puțin. Nu ne-am angajat să vă dăm salarii mai mari. Ne-am angajat să vă retragem cadourile otrăvite. Nu ne-am angajat  să vă facem …să trăiți bine!, aceasta era doar o figură de stil. Eu, Videanu, pot face câte declarații vreau că doar nu mă doare gura. Oricum nu mă va trage nimeni, dar absolut nimeni, la răspundere. P.S. Nevasta mea, Miorița, nu e șomeră iar copiii, Andrei și Diana, studiază în Elveția.”(declarație imaginată care este 99,99% inspirată din realitate)

Alunecosul și periculosul Videanu îi trimitea pe jurnaliști să caute și să afle că în România, la țară și în educație, se trăiește cu 1500 de lei pe lună. Jurnaliștii erau cam pe dinafară în timp ce Videanu știa  cum se trăiește. Și o spunea cu convingere.

Bine că au reușit guvernanții să taie 25 % (în realitate vreo 40%) din salariile profesorilor, medicilor, etc. fiindcă, pe la sfârșitul anului viitor, când ei vor începe să se pregătească de alegeri, noi vom fi demonstrat deja teoria lui Videanu: am supraviețuit chiar și cu tăierea de 25 % din salariu.  Nici un alt guvern nu va trebui să-și mai facă griji pentru procentul din PIB alocat educației și sănătății. Q.E.D.

http://www.videanu.ro/

Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: