M.E.C.T.S. (ne) lucrează

La ministerul educaţiei se munceşte de zor chiar dacă nu avem o lege a educaţiei şi nici o perspectivă de a avea una, numai privind la modul cum lucrează Comisia din Parlament. D-nul Funeriu are însă proiecte pe care le pune în practică şi surprizele se ţin lanţ.

Pe 1 septembrie 2010 a semnat ordinul prin care aproba normele metodologice de realizare a raportului de activitate în vederea obţinerii gradaţiei de merit. Această gradaţie era singura care nu fusese tăiată în urma tăvălugului guvernamental. Nici acum nu se taie doar se …ridică la înălţimea la care strugurii devin acri.

Înălţimea ....gradaţiei de merit.

Ce-i drept suma de 25% în plus pe care sperau să o primească ce-i care îşi depuneau dosarele pentru gradaţie de merit ajungea, de cele mai multe ori şi prin mijloace numai de unii ştiute, doar la „autorii” prolifici de culegeri compilate an de an, la „autorii” de manuale sau la alte minuscule dar constante categorii şi rareori la cei care meritau cu adevărat.

Din acest an şcolar  totul se schimbă fiindcă normele s-au publicat acum pentru ca, cei care vor să aibă acces la concursul pentru obţinerea gradaţiei de merit, să ştie ce au de făcut în următorii 4 ani. Şi ce au de făcut e …simplu: un proiect pe care să-l desfăşoare în cei 4 ani dinaintea concursului, proiect care trebuie aprobat de consiliul profesoral şi monitorizat de conducerea unităţii de învăţământ, consiliul de administraţie dar şi de şeful de catedră. Aici lucrurile devin puţin neclare.

Proiectul trebuie să vizeze exclusiv îmbunătăţirea activităţii la clasă/ grupă/ specialitatea/ specialităţile predate. (vezi Anexa). Cu toate acestea nu există nici o garanţie că acel proiect va fi eligilbil şi că profesorul va obţine gradaţia. Depinde cu cine concurează şi cu ce fel de proiecte. Hotărârea asupra rezultatelor concursului aparţine inspectorului şcolar general. 

Proiectul în esenţa lui, să recunoaştem, este unul bun. Ce păcat că va avea aplicabilitate după ce guvernul şi ministerul au hotărât să taie drastic salariile profesorilor (acele cadouri otrăvite)!

Strategia fusese deja pusă la punct chiar dinaintea tăierilor. Adică: le tăiem salariile după care primesc înapoi 25% doar cei care fac proiecte. Şi cum nu toţi pot să facă asta…

Mă mai îndoiesc şi de modalităţile în care va fi putea fi pus în aplicare în condiţiile actualei crize din societate şi din învăţământ. Cu directori şi inspectori puşi pe criterii politice, cu şcoli care n-au nici măcar autorizaţie sanitară, cu copii care fac 5-7 kilometri pe jos ca să ajungă la şcoală, cu protejaţii din sistem, cu…

În rest, numai de bine! 

!   Atenţie că proiectul trebuie depus până la 1 octombrie 2010 dacă se doreşte înscrierea pentru obţinerea gradaţiei de merit în anul 2014.

Norme metodologice privind modul de realizare a raportului de activitate în vederea obţinerii gradaţiei de merit pentru personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar – anexa la OMECTS nr. 5106/01.09.2010

Anexa la OM nr 5106_01-09-2010.pdf

 

Reclame

2 răspunsuri

  1. Si cum se va evalua imbunatatirea activitatii la grupa/clasa/specialitate ? Prin notele elevilor cumva, prin rezultate la concursuri scolare sau la admiterea in treapta superioara ?! N-as crede! Hahaha! Alta farsa…

    Apreciază

    • Probabil se vor găsi modalităţi de …evaluare/eludare, etc.

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: