"Ei, asta este, l-am omorât! Zece ani pentru un prost!"…

Elevul agresor din Craiova …declară elevul agresor din Craiova. Dacă cineva ar avea puterea, competența și răbdarea să contabilizeze toate incidentele legate de starea disciplinară din școli doar pe parcursul unei luni, cred că ne-am îngrozi.

Nu contează de ce nivel e școala, nu contează nici cum este aceasta percepută în rândul comunității, nu contează ce fel de copii învață acolo, nici ce fel de părinți au, nu contează nimic. Incidentele grave sau mai puțin grave care se petrec în școli sau pe lângă școli există zilnic. Multe dintre ele nu ajung la urechile publicului, multe dintre ele sunt mușamalizate fiindcă școala vrea să-și păstreze „imaginea”, multe dintre ele – cel mai grav – nu sunt luate în seamă ci sunt trecute la capitolul copilării. De la „copilării” la tâlhării, bătăi și omor calea se dovedește a fi scurtă. Ce s-a întâmplat la Craiova demonstrează „no comment” acest lucru. Din păcate starea aceasta ține de tot ceea ce s-a făcut în ultimii 20 de ani în domeniul învățământului și educației sau mai bine zis de ceea ce nu s-a făcut. Deloc.

Miniștrii peste miniștrii și guverne peste guverne au avut „grijă” să facă legi și regulamente proaste și să perpetueze un învățământ informațional extrem fără să acorde timp unei componente esențiale: formarea cetățeanului de mâine. Ora de dirigenție și câteva proiecte, activitățile extracurriculare făcute pe fugă – fiindcă nu e timp – nu pot suplini asta. Părinții bulversați de o societate care-i ține zi lumină la serviciu sau îi aruncă în șomaj nu au nici ei prea multe opțiuni.

Pe de altă parte nimic și nimeni nu obligă sau impune reguli stricte pentru generațiile care mâine ne vor lua locul deși ar trebui. Scriam cu ceva timp în urmă de prevederile Regulamentului care se dovedesc a fi apă de ploaie pentru elevi și părinți. Avem acum o dovadă tragică. Elevul agresor fusese exmatriculat pentru oCopil - elev - infractor în 3 zile. serie de fapte petrecute la școală. Adică școala credea că astfel se pune la adăpost de alte fapte și că scapă (acesta este termenul exact) de un elev problemă. Mai departe nimeni nu urmărea ( și nu urmărește) elevul să vadă ce conduită adopta acesta. Nu era într-un program, părinții nu puteau fi obligați să-și asume îndreptarea copilului, poliția își vedea de treburile curente (fiindcă are destule), protecția copilului nu se implică, școala nu mai are ce face după ce elevul a fost exmatriculat. Deci prevederea din regulament se dovedește ( a câta oară?) extrem de proastă și fără nici o perspectivă pentru copil. A ajuns de la copil la infractor în câteva zile.

După omor autoritățile își propun să… ancheteze iar ministrul educației susţine că vina este în mare parte a tânărului care a comis fapta, dar şi şcoala şi părinţii acestuia au o mare parte din vină. Sigur că, în esență, ministrul are dreptate dar până să se ajungă la omor nimeni nu a intrat sub incidența nici unei legi. Părinții elevului exmatriculat  nu au fost obligați de nici o lege să ia măsuri pentru îndreptarea conduitei copilului, tânărului. Școala a ales soluția extremă prevăzută de Regulamentul „apei de ploaie”, poliția probabil a intervenit de câteva ori dar a renunțat când elevul a fost exmatriculat și nu cred că altcineva s-a mai implicat.

Daniel Funeriu a subliniat că vrea neapărat să afle modul exact în care acest tânăr a fost monitorizat în urma exmatriculării. Cred, sunt sigură, că va afla următorul răspuns: nu a fost monitorizat. De nimeni și deloc.

P.S. Dacă elevul agresor ar fi rostit cuvintele din titlu cu câteva zile înainte de a fi exmatriculat nimeni nu le-ar fi luat în seamă ba chiar  le – ar fi trecut la capitolul: copilării. Adică: părinți, profesori, colegi, chiar și polițiștii.

Reclame

4 răspunsuri

 1. inchisoare pe viata. animalu.

  Apreciază

  • Fiindcă trăim doar cu speranțe de o bună bucată de timp, sper ca justiția să facă asta. Adică să-l pedeapsescă conform cu legile și cu gravitatea faptei sale. N-ar trebui să fie posibil ca un om să ia viața altui om și să vorbească atât de cinic despre asta. Să nu aibă remușcări și să i se pară că a făcut ceva normal. Poate pedeapsa lui ar trebui să fie aceea de a studia ani de zile psihologia și resorturile interioare care ne fac ceea ce suntem: OAMENI. Închisoarea e cam puțin. Chiar pe viață fiindcă e …în viață.

   Apreciază

 2. Trebuie adaugate la cauzele cu care se comit crime cu multa usurinta si pedepsele prea usoare : zece ani pentru viata unui om e un pret mult prea mic, indiferent de circumstante !

  Apreciază

  • Cred că asta e o problemă dar…nici pe departe la fel de gravă ca aceea că părinții, școala, comunitatea, autoritățile nu iau măsuri până la comiterea unui omor ci abia după aceea. Nici o anchetă și nici o măsură nu-i va reda viața copilului mort și nu va readuce zâmbetul pe fețele părinților distruși. Dar ar fi un început ca cei enumerați mai sus să fie atât de șocați încât să militeze pentru legi și regulamente care să împiedice pe viitor astfel de fapte.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: