Discurs frumos, statistică neagră

Astăzi d-na Oana Badea ne-a ținut un discurs (de presă) ca să mai treacă timpul până la afișarea rezultatelor de la concursul de titularizare din acest an. Amestecul de cifre și procente din discurs și precizările „relevante” pe care le-a tot subliniat nu au reușit să acopere statisticile negre din educație.

Absolvenții se îndreaptă din ce în ce mai puțin către învățământ și educație, procentele scăzând de la 18 la 11 în acest an; numărul elevilor a scăzut cu aproximativ 600.000 în ultimii 10 ani; 33.000 de posturi au dispărut din învățământ (18.000 în epoca d-nei Andronescu  și 15.000 în epoca Funeriu); numărul notelor de 10 e și el în scădere iar numărul notelor de 1 în creștere. Posturile titularizabile, care nici nu vor mai exista de la anul viitor în acest format, s-au redus dramatic la fel ca și celelalte.

Iată mai jos un tabel cu toate cifrele și procentele, un amestec nefericit pentru așa o analiză, din discursul secretarului de stat. Pentru anumite rubrici nu există informații în expunerea d-nei Badea.

În cele 32 de procente de note sub 5 intră și cele 52 de note de 1.Statistici titularizare 2011

Deși totul pare a fi negru, d-na Oana Badea e convinsă de faptul că „obiectivul major al acestui concurs a fost atins, respectiv selectarea resursei umane de calitate pentru acoperirea posturilor libere din sistem, fie că vorbim de ocupare prin titularizare, fie că vorbim de ocupare prin suplinire a acestor posturi. Deci, selectarea unei resurse umane de calitate a fost obiectivul major şi a fost îndeplinit. A doua idee pe care aş vrea s-o enunţ este cea legată de imposibilitatea existenţei riscului ca în acest an şcolar, vorbim de anul şcolar 2011-2012, posturile existente să nu fie acoperite cu resursă umană calificată.”

Oare cum se va realiza acest obiectiv în condițiile în care nu toate posturile vor fi acoperite cu cadre didactice titulare. Profesorii care au obținut note sub 5 sau chiar  de 1 nu vor mai preda în anul școlar viitor? Dar cadrele didactice care s-au retras din concurs? Oare nu vor mai fi primite în sistem dacă vor exista posturi libere?

Iată niște întrebări la care se mai așteaptă răspuns…dacă nu cumva bacalaureatul de anul acesta le-a dat.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Cand salariul e taiat,al treisprezecea salar nu se mai da,transportul il platim pentru ce sa mai predam?

    Apreciază

    • Pe de o parte aveți dreptate în ceea ce privește partea financiară. Profesorii prost plătiți și total nemotivați din acest punct de vedere nu vor fi niciodată impulsionați să- și facă meseria pentru care s-au pregătit. Pe de altă parte, un profesor de/cu vocație nu va pune niciodată partea financiară pe primul loc. În România pregătirea profesorilor lasă însă mult de dorit și sunt mulți cei care au intrat în sistem în ultimii 5-10 ani doar pentru a avea un loc de muncă plătit, chiar dacă e prost plătit. Aceștia sunt cei care iau notele acelea sub 5 dar ajung până la urmă să predea fiindcă alții nu există și fiindcă la catedră trebuie să fie un profesor. Aspectul cel mai important mi se pare a fi cel legat de moralitate, moralitate pe care mulți dintre profesori o dau la o parte. Cât de etic/moral poate fi să intri la clasă și să stai degeaba dând elevilor de conspectat, bătând câmpii fiindcă nu te-ai pregătit deloc pentru lecția respectivă sau lăsând-i să se joace fiindcă nu ești plătit cum ar trebui să fii? Pentru această activitate foarte mulți profesori iau un salariu în timp ce alții chiar predau, și o fac excepțional sau foarte bine, și iau aceelași salariu.

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: