Deturnarea unei zile: de la „Ziua educatorului” la „Ziua educației”

De vreo câțiva ani în învățământul românesc se reinventează zile. Mai întâi ni s-a impus, cam fără nici o explicație, un calendar internațional de care educatorii trebuiau să țină cont în activitățile lor (mai ales în cele extracurriculare). Calendarul a sosit prin școli acum câțiva ani în limba engleză, poate fiindcă nimeni nu știa să traducă sensul și înțelesul acelor zile propuse de UNESCO sau de alte organizații internaționale.

Mai apoi ni se transmitea cam ce ar trebui să „sărbătorim”. Una dintre aceste zile importante a fost cea dedicată toleranței. Departe de mine gândul că, fără această zi, nu i-aș fi învățat pe elevii mei aceleași principii care țin de toleranță (eu însumi fiind un  om tolerant) dar de aici și până la a dedica multe,  multe activități acestei zile mi se pare cam mult. Și asta fiindcă la noi, în România, totul capătă aspecte birocratice și formale în loc să fie înțeleasă spiritualitatea ideii, dacă pot să mă exprim astfel.

De curând, asta însemnând vreo doi ani, constat că, aproape fără excepție ne vin niscaiva importante indicații de pe la inspectoratele școlare în legătura cu Ziua educației – 5 octombrie. Și se face mare tam-tam, și se organizează activități la nivele din ce în ce mai mari sau mici, după caz, și se dă liber elevilor și profesorilor ca să participe la activități educative, și așa mai departe. O spirală periculoasă fiindcă elevii învață că aceasta e ziua dedicată educației când, în realitate ea este dedicată EDUCATORILOR. O traducere greșită, voit sau nu, dă peste cap programul școlilor fără ca cineva să aibă vreun plan. Cam așa s-a întâmplat anul trecut și deturnarea s-a realizat cu succes.

UNESCOWorld teacher’s Day este în calendarul UNESCO, după umilele mele cunoștințe de engleză, „Ziua mondială a educatorului” și nu a educației iar în acest an – 2011 – ea este dedicată egalități de șanse între femei și bărbați: „Teachers for Gender Equality” sau „Profesorii pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi”. Mapamondul are probleme grave și dificile în domeniul educației dar acolo, în educație, mai importanți sunt oamenii care fac educația fiindcă altfel procesul educativ n-ar exista. Și UNESCO a înțeles asta și a înțeles și problemele cu care se confruntă EDUCATORII din indiferent ce țară.

Noi ar trebui să ne îndemnăm elevii în această zi să acorde mai multă atenție celor care se așează zi de zi la catedră și nu să deturnăm sensul acestei zile și nu să  ridicăm în slăvi educația. Exclud pentru moment orice altă conotație și consider că e irelevant faptul că educația se face în fiecare zi și că e foarte importantă. Ziua educatorilor trebuie să fie și mai importantă fiindcă oriunde educația se face cu OAMENI pentru OAMENI.

Simbolic vorbind aceasta e ziua în care elevul de oriunde ar putea oferi mărul său educatorului, înțelegând prin aceasta pe omul de la catedră, în semn de înțelegere pentru munca și truda lui zilnică de a ridica OAMENI și de a le arăta drumul.

Cuvântul „educaţie” vine din limba latină: educo, educare – „a creşte”, „a forma”, „a instrui” şi educo, educere – „a scoate din”, a călăuzi pe cineva, a arăta drumul.

Reclame

3 răspunsuri

 1. Foarte frumos punctat. Ca de obicei, MECTS pune in plan secund oamenii si proslaveste un cuvant lipsit de orice inteles in lipsa celor care fac posibila educatia. In adevarat stil comunist, in scoli sunt impuse cu forta programe care nu au nicio legatura cu realitatea in care traim.

  Apreciază

  • Muuulte programe impuse. De exemplu acum vreo săptămână trebuia organizat un fel de meeting la care să participe elevii cu pancarte pe care trebuiau să scrie lozinci prin care blamau traficul de persoane. Până aici nimic nu pare în neregulă. Și totuși…Întâlnirea urma să dureze 4 minute într-un parc al orașului. Banii pentru pancarte și scrisul lozincilor reveneau elevilor. Și drumul până acolo tot pe banii elevilor și profesorilor însoțitori pentru doar 4 minute, adică ore pierdute, bani,etc. Cel mai ciudat mi s-a părut a fi organizatorul (o obscură organizație de care nu am auzit până acum) care nu s-a străduit să vină prin școli să explice elevilor și cadrelor didactice de ce se organizează asta. Pur și simplu s-a transmis de la inspectorat iar organizația a stat bine merci la locul ei.

   Apreciază

 2. Multumesc ,sugestiile sunt minunate .

  Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: