România 2012. Experimentul perpetuu: „Învățământul”

Toată lumea strigă prin toată mass – media despre era haotică făcută nouă cadou (vezi calul troian) de PDL prin asumarea legii educației. Efectele perverse ale asumării încep să-și arate colții și probabil sunt doar „cei de lapte”.

În fiecare zi fel și fel de personaje se afișează pe micile ecrane și încearcă să lămurească ceea ce nu e de lămurit fiindcă prevederile respective sunt așezate, beton, într-o lege.

Cineva spunea zilele trecute că-l vom regreta pe Funeriu. Încep să cred că avea dreptate, dar nu din motivul că ar fi fost mai bun decât actualul ministru Baba, ci doar pentru că aparițiile acestuia încep să semene cu „Omul din lună”.

Explicațiile date de mai – marii sau mai – micii învățământului românesc nu sunt nici pe departe menite să rezolve ceva ci doar să aplaneze stările de enervare ale miilor de părinți care se văd obligați să-și înscrie copiii acolo unde nu-și doresc sau să-i înscrie obligat în clasa I doar ca să nu-i mai plimbe prin clasa pregătitoare care (cred sincer) e egală cu ZERO. Cum poate fi altfel când cu doar 6 luni înainte de începerea ei nu există: curriculum, profesori specializați, săli de clasă (efectiv), spații amenajate corespunzător (utilități), etc.?

Dintre zecile de aberații pe care le-am tot auzit în ultimele zile una mă frapează încontinuu și aș vrea să o explic.

Li se spune părinților că-și pot înscrie copiii unde vor. O minciună. Pentru clasa I părinții trebuie să se prezinte mai întâi la școala unde sunt arondați și să se înscrie. Chiar dacă s-ar prezenta la altă școală, acea școală nu are dreptul să-i înscrie până nu termină înscrierile celor arondați acolo. După ce s-au înscris trebuie să aștepte. Ce? La școala pe care și-ar dori-o e aproape sigur că locurile se vor ocupa din prima zi. Și chiar dacă nu s-ar ocupa, există o lungă listă de criterii după care părinții ar trebui să alerge prin oraș, pe la școli, să-și ia concediu sau mai știu eu ce să inventeze. Pe scurt: toate explicațiile nu fac nici cât o ceapă degerată.

Din calendarul de mai jos se poate ușor observa că înscrierea în clasa I are mai multe etape decât admiterea la liceu sau facultate (martie – mai) și nu prea există șanse (zero?) să ajungi cu copilul acolo unde îți dorești.

**********************************************************************************************

Calendarul înscrierii

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare și în clasa I

2 martie 2012 Afișarea programului de înscriere la clasa pregătitoare, respectiv clasa I a copiilor ai căror părinți doresc înscrierea în școală de circumscripție

5-16 martie 2012 Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție.

Depunerea cererilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala specială.

Crearea bazei de date la nivelul fiecărei unități de învățământ și a bazei de date județene/a municipiului București, cuprinzând informațiile privind copiii ai căror părinți solicită înscrierea în prima etapă de înscriere.

Transmiterea către unitățile de învățământ a criteriilor specifice de departajare, aprobate de comisia județeană/a municipiului București.

19 martie 2012 Afișarea în unitățile de învățământ a listelor copiilor înmatriculați în prima etapă.

A două etapă de înscriere în clasă pregătitoare și în clasa I

19 martie 2012 Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a locurilor rămase libere.

Afișarea în unitățile de învățământ a programului de completare a cererilor-tip de înscriere de către părinții care au domiciliul în altă circumscripție școlară.

Afișarea în unitățile de învățământ a criteriilor specifice unității de învățământ care vor fi folosite pentru departajare în cazul în care există mai multe cereri din afara circumscripției decât locuri libere.

20-27 martie 2012 Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinții care au domiciliul în altă circumscripție școlară, pe locurile rămase libere.

Completarea bazei de date create la nivelul fiecărei unități de învățământ cu informațiile privind copiii ai căror părinți solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școală de circumscripție.

2 aprilie 2012 Afișarea la unitățile de învățământ a listelor cu copiii din alte circumscripții școlare înscriși în conformitate cu opțiunile exprimate de părinți în a doua etapă de înscriere.

Afișarea la unitățile de învățământ a listelor cu copiii din alte circumscripții școlare ai căror părinți au optat pentru înscrierea în școala, dar care nu au fost admiși din lipsă de locuri.

4 aprilie 2012 Afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului școlar al Municipiului București a numărului de copii care au fost repartizați la școala de circumscripție, a numărului de copii care au fost înscriși la altă școală decât cea de circumscripție și a numărului de locuri libere de la fiecare unitate de învățământ.

A treia etapă de înscriere în clasă pregătitoare și în clasă I

23-25 aprilie 2012 înscrierea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat, în etapă a doua, înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar care nu au fost admiși și solicită înscrierea la școală de circumscripție.

Înscrierea copiilor ai căror părinți solicită înscrierea la școala de circumscripție, dar care nu au participat la prima etapă de înscriere.

26-27 aprilie 2012 Afișarea la unitățile de învățământ a listei copiilor înscriși în urma celei de-a treia etape de înscriere.

Afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a numărului de locuri disponibile pentru a patra etapă de înscriere pentru fiecare unitate de învățământ.

Afișarea la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a numărului copiilor neînscriși după primele 3 etape.

A patra etapă de înscriere în clasa pregătitoare și în clasă I

2-9 mai 2012 înscrierea pe locurile disponibile, la unitățile dorite, a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la altă școală decât școala de circumscripție, dar au fost respinși inițial, din lipsă de locuri.

11-18 mai 2012 înscrierea copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapele anterioare.

21 mai 2012 Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasă pregătitoare sau în clasa I.

**********************************************************************************************

După toată nebunia înscrierilor să presupunem că un părinte se întoarce la școala de circumscripție. Unde va fi înscris copilul său dacă locuri nu mai sunt? Situația și mai neagră: se întorc aproximativ 30 de copii. Unde se înscriu? Clase noi nu se formează fiindcă ele trebuie aprobate cu un an înainte pentru a fi finanțate.

Partidul aflat la putere, coalizat cu UDMR –ul și-a asumat această lege din următorul motiv. E foarte ușor să manipulezi oamenii care aleargă înebuniți să rezolve o situație de care depinde viitorul copilului/copiilor și nu mai poți fi atent la mișcările politice, la austeritatea care se plimbă prin țară, la situațiile reale și nu inventate pe care trebuie să le rezolve.

Și mai cred că UDMR-ului îi convine de minune această situație fiindcă dacă mai existau școli cu predare doar în limba română în județele transilvănene acum se vor putea înființa secții maghiare peste tot, adică acolo unde există 1-2-3 copii maghiari în clasa I. Și asta doar pentru că majoritarii, în teorie, nu pot fi discriminați fiind foarte mulți. Cu minoritarii (deveniți) majoritari e o altă poveste.

Reclame

3 răspunsuri

 1. Nu stiu ce se va intampla ,numarul copiilor este in scadere .,iar noi am trecut in planul de invatamant copiii care nu au nici 2 ani .Astia nu au habar de invatamant .,Cand o aud pe OANA BADEA ca nici ea nu stie nimic despre grupa pregatitoare ,desi am auzit ca alucrat ca educatoare

  Apreciază

 2. Sunt educatoare ,am 35 ani vechime dar asa ceva nu am vazut .Parintii sunt disperati ,li se baga pumnul in gura ,nici nu-i lasa sa-si inscrie copiii unde vor directorul scolii este cel care stabileste .Se face atata caz pe aceasta grupa pregatitoare ,care de fapt ea functioneaza foarte bine la gradinita .Pe langa faptul ca nu au sala amenajata conform particularitatilor de varsta toaleta in curtea scolii eu ma intreb cine o sa-i insoteasca ?Ce vor face acesti copii printre scolarii mari ? Acesta este efctul unei legi asumate .

  Apreciază

  • Probabil (aproape sigur) acești copii vor participa la un nou experiment așa cum scriam deja. Pe nimeni nu interesează să facă legi bune care să funcționeze ani de zile și pe care să nu fie nevoie să le modifici (pe picior) de la o zi la alta. Acesta este o modalitate de manipulare grosolană a unei categorii. Probabil s-a considerat (puterea a considerat) că părinții nu aveau destul stres cu fel și fel de examene care se schimbau de la un an la altul. Acum se văd puși în situația de a se preocupa de intrarea copilului în școală încă din viața intrauterină. Iată o lege care va mai adăuga vreo câteva procente în minus la măsurarea natalității în România.

   Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: