Avancronica unui dezastru: Bac 2012

Toate liceele din România au olimpici. Și se laudă cu ei. Când vine vorba de sportivii olimpici lauda e și mai mare fiindcă sportul „se vede”. Cu chimia sau fizica, cu matematica sau informatica nu e la fel  fiindcă acolo olimpicii  nu se prea laudă, învață mult și sunt, de obicei, modești.

imageDacă ești profesor într-un liceu care are olimpici sportivi e aproape sigur vei avea de-a face cu următoarea situație:  aceștia (olimpicii sportivi) vor da pe la școală doar între două competiții (adică rar) și nu vor duce grija notelor, tezelor sau recapitulărilor.  Grija asta revine conducerii liceului, dirigintelui și profesorilor care trebuie să aibă în vedere olimpicul respectiv. El nu doar că trebuie să participe la cantonamente și competiții, nu doar că trebuie să treacă clasa, nu doar că trebuie să termine cele 12 clase ci trebuie să iasă și cu o medie bună. Și iese.

În România nu există un sistem bine pus la punct (nu există nici un sistem) pentru ca sportivii de performanță să acceadă la studii și sport în același timp cu șanse egale. Olimpicii sportivi nu au șansa asta fiindcă li se cere doar performanță sportivă. Dacă reușesc acolo e bine, restul trebuie aranjat. Așa se face că, din nou, Bacalaureatul a fost un dezastru. Care dintre sportivii olimpici sau care așteaptă să intre în vreun lot a avut timp să învețe la toate materiile de bac? Doar cei vreo 32-33%, restul au fost siguri că și la Bac se va întâmpla ca la toate testele, tezele, ascultările, recapitulările.

imageDin păcate sistemul pornește prost chiar din clasele primare și gimnaziale. Elevii care încep practicarea unui sport de la vârste mici se confruntă cu aceleași probleme. Dacă pleacă să se antreneze în lungi cantonamente nimeni nu le asigură și pregătirea pentru școală. Părinții trebuie să facă alegeri dificile: să continue antrenamentele fiindcă elevul are reale aptitudini sportive sau să renunțe fiindcă constată că pregătirea școlară e în declin.  Antrenorul sau antrenorii nu au niciodată grija acestor elevi. Pe ei nu-i interesează decât performanța sportivă. Ce e și mai grav MECTS nu asigură acestor elevi un cadru special pentru ca ei să poată învăța pe parcursul anilor în care fac performanță sportivă.

Ca să fim corecți nici ceilalți olimpici nu beneficiază de condiții deosebite deși ar trebui. Când ai asemenea capacități și minți de geniu tu, stat, ar trebui nu doar să te lauzi cu olimpicii ci să le oferi condiții, burse, posibilități multiple pentru pregătire, etc.

De-asta nu cred că mă miră rezultatele de la sesiunea specială de bacalaureat.

UPDATE

Articol numai bun de citit în contextul anual al examenului de bacalaureat: „Plagiatul și bacalaureatul”

Reclame

2 răspunsuri

  1. Acum se fac inspectii se fac fara sa cunosti copiii si vin doi inspectori si la studenti vine unul ,Cei care au experienta vin doi si cei care nu au o ora de predat vine unul.E bataie de joc.

    Apreciază

    • Nu prea înțeleg la ce faceți referire când vorbiți de inspecții. Dacă cumva e vorba despre inspecțiile pentru examenul de titularizare atunci aș vrea să vă spun că nu aveți dreptate decât într-o foarte mică măsură (emoții, stres, trac, etc.de înțeles). Profesorul poate lua legătura cu clasa și cu elevii, poate discuta cu profesorul care predă acolo și apoi nu trebuie decât să-și facă ora. Dacă a mai predat și a făcut-o bine nu e nici o problemă. Dacă nu știe ce să facă acolo, în fața elevilor, poate ar fi cazul să se reorienteze. Există multe domenii în care oamenii pot să facă ceea ce au învățat fără să fie nevoie să predea acele cunoștințe altora. Fiindcă asta se dovedește a fi o mare problemă. Și credeți-mă că știu ce vorbesc. M-am gândit chiar că ar trebui să înființăm o școală de metodică, o disciplină de care mulți profesori au auzit, puțini au studiat-o și un procent infim o aplică la clasă. O mare parte a procentului de respinși la Bac se datorează faptului că elevii se plictisesc de moarte la multe ore. Ele se desfășoară plat, monoton, fără pic de nerv, de inventivitate din partea profesorului care ar trebui să aibă ca obiectiv suprem: elevii să fie capabili să facă „acel ceva” din orice lecție la finalul acesteia. Asta nu înseamnă că doar aici e cauza. E doar una din cauze.

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: