A da sau a nu da examen, aceasta-i întrebarea!

imageDoar ce s-a încheiat Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII – a care s-a dovedit a nu fi o evaluare ci un examen de „flori de cuc” pentru care MECTS să justifice cheltuirea unor sume de  bani.  Ce s-a evaluat? Păi aproape nimic. S-au investit bani în camerele video, s-a făcut mare tam-tam pentru a nu se copia fiindcă elevii și profesorii vor avea de suferit, s-au fixat calendare, s-au instruit elevii și….totul s-a destrămat într-o mare de eșec.

De ce o Evaluare Națională s-a transformat într-un (aproape) nimic? Simplu.

  1. S-au prezentat la Evaluarea Națională doar unii elevi. Din 190.000 de absolvenți de gimnaziu s-au prezentat doar 160.000 fiindcă ceilalți 30.000 au preferat să nu se prezinte.
  2. Cei care s-au prezentat au avut surprize neplăcute fiindcă au constatat că la limba română subiectul dădea naștere la interpretări, drept pentru care (chiar în timpul examenului) a trebuit să intervină ministrul în persoană să explice că toate tezele se vor recorecta pentru ca și acei elevi care au greșit să primească punctaj. 
  3. După corectarea tezelor celor care s-au prezentat și afișarea notelor încep să apară și dezastrele: foarte mulți elevi, în unele județe 50%, nu au luat note de trecere. Urmarea: Și ce dacă? Nu-i o tragedie! a informat chiar ministrul. Toți vor intra la liceu. Altă urmare va fi peste 4 ani când cei de azi vor trebui să dea Bac-ul și ne vom mira că proporția respinșilor va fi pe la 60-70%.
  4. Cel mai mult au avut de câștigat însă cei care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională deloc. Ei nici măcar n-au mai trecut prin stresul examenului sau prin cel al afișării notelor. Cu bucurie au aflat că bine au făcut că nu s-au prezentat fiindcă vor fi, și ei, repartizați la licee. Nu în prima etapă dar…ce mai contează! Vor avea un loc asigurat și probabil se vor ivi și acele situații aberante în care, licee și profile la care se intra doar cu medie foarte mare, vor primi prin repartiție computerizată elevi care n-au dat examen sau care au o medie  mică.
  5. Din urmă vine valul al III – lea. Elevii care au fost corigenți și care au dreptul să dea aceste corigențe. Dacă trec și ei vor fi repartizați.

Iată că, deși clamăm peste tot cum ne dorim să avem generații de elevi bine pregătiți, ducem un examen important în derizoriu. Mulți dintre cei care s-au prezentat la examen se vor simți dezamăgiți și vor deveni (în multe cazuri) ținta celorlalți. Cuvântul care-mi vine în minte e unul care circulă printre elevii de gimnaziu și liceu: „fraier”.

Două  întrebări mă frământă de când cu acest examen:

  1. Cum le voi explica eu elevilor mei de clasa a VIII – a cât de important este să înveți pentru a ajunge la un liceu, un profil pe care ți-l dorești și care e doar primul pas într-o carieră viitoare? Ce argumente să folosesc? Cum să-i determin să ia în considerare argumentele mele?  Nu–mi vor replica imediat cei care nu prea învață sau care nu învață deloc că asta nu e important? Nu – mi vor arăta ei ce s-a întâmplat la Evaluarea Națională de anul acesta? Poate voi avea neplăcuta surpriză să fiu întrebată chiar de elevii buni de ce să mai învețe sau să mai dea examen.
  2. Ce se întâmplă dacă în 2013 toți absolvenții de gimnaziu hotărăsc să nu se prezinte la Evaluarea Națională știind că oricum vor fi repartizați la liceu pe baza mediei din clasele V – VIII? Poate fac vreo petiție pe Facebook și o dau la „semnat”?
Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: