Fraudă continuă și șpagă în învățământ…(II)

ȘPAGATrist dar adevărat, șpaga și frauda continuă în învățământ. În toate există și ceva bun: o parte (cea descoperită) a celor vinovați de astfel de practici a fost trimisă în judecată.

„Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul „Ion Bănescu” din Mangalia, elevi şi părinţi ai acestora au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care îi acuză de dare şi luare de mită pentru fraudarea examenului susţinut în iunie-iulie”, anunță realitatea.net.

Profesori, elevi și părinți, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită la BAC.

O singură întrebare mi-a stăruit întotdeauna în minte pentru profesorii aflați în astfel de situații:  de ce să-și riște cineva cariera, profesia, familia, onoarea? Pentru ce? Sau, și mai bine zis, pentru CINE? Cine sunt cei cei pentru care riști să ajungi după gratii? 

Răspunsul devine ridicol numai dacă-l formulezi: pentru niște elevi care n-au vrut să învețe. Adică ei, elevii,  au stat degeaba 4 ani și s-au gândit cum să facă să fraudeze sistemul. Culmea e că au găsit profesorii care să riște, și erau cât pe-aci să reușească.

Descoperirea profesorilor dispuși să riște mă umple de tristețe fiindcă realizez că acolo, la catedră, cinstea, onoarea, morala, etica sunt terfelite chiar de cei care ar trebui să vegheze ca ele să facă parte din educația tinerilor. Indiferent cât de mic ar fi salariul unui cadru didactic, astfel de practici sunt de-a dreptul perverse. Ele îl învață (culmea!) pe elev că profesorul e la mâna lui și că poate să facă ce vrea din el și aici se pierde o mare parte din prestigiul profesiei de dascăl. Demnitatea dascălului, chiar și în aceste timpuri, nu trebuie „vândută” sau „negociată” cu cei dispuși să o „cumpere” doar fiindcă au bani.

Pe de altă parte sunt convinsă că toți cei care făceau parte din comisia de BAC își rotunjeau frumos salariile cu meditații, cu ore suplimentare, cu plata care li se cuvenea din participarea la comisie, etc. Și tocmai ei au fost dispuși să riște.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Daca organizeaza Bacalaureatul la „LICEE DE TOP” nu rezolva problema fraudei.Cred ca tocmai acolo va fi mai mult.

    Apreciază

    • Și eu sunt de aceeași părere. Nu poți să mai ai nici un fel de încredere când lucrurile o iau razna acolo unde de aștepți mai puțin. Nu prea am înțeles nici ideea cu liceele care vor fi „pedepsite” să nu mai organizeze Bac-ul pe principiul că au fraudat. Ce fel de pedeapsă e asta?

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: