Klaus Iohannis: „Îi mințim. Rezultatul? Este o tragedie naţională.”

Titlul și fragmentul de mai jos sunt doar un extrase din Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu prilejul ceremoniei de deschidere a Anului Universitar 2016-2017 la Universitatea de Vest din Timişoara, o alocuțiune cu prilejul ceremoniei de deschidere a Anului Universitar 2016-2017. Deși venită cam târziu, radiografia dezastrului din învățământul românesc ar putea avea măcar în ceasul al 12-lea consecințe benefice pentru toți cei implicați. De aceea am considerat că redarea spuselor Președintelui nu mai are nevoie de nici un comentariu. Ideile lansate aici pot fi însă supuse dezbaterii.

klaus-iohannis_discurs-timisoara

Președintele României, Klaus Iohannis la Universitatea de Vest, Timișoara

„Dacă nu reuşim să avem un sistem educaţional care pregăteşte tinerii pentru viaţă şi pentru o Românie a viitorului, atunci nu am făcut nimic. Absolut nimic. Nici măcar nu reușim în ziua de astăzi să atingem gradul de alfabetizare pe care l-am avut cu ani în urmă. Este o tragedie naţională. Despre asta nu vorbeşte nimeni, că nu dă bine la politică, dar asta e, nici măcar alfabetizarea nu reuşim să-o aducem la nivelul pe care l-am avut cu ani în urmă.

Există, nu o problemă, nu aș numi-o o problemă, a sistemului educaţional cu piaţa muncii, sau a sistemului universitar cu piaţa muncii. Este o catastrofă naţională, or o necorelare profundă şi gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că toţi investitorii români şi străini cer forţă de muncă cu calificări medii, meseriaşi, şi noi avem o ţară plină de licee teoretice, dar nicio şcoală care îi pregăteşte pentru o meserie. Rezultatul? Este o tragedie naţională.

Îi ducem pe toţi până la BAC. Îi minţim. Actualul sistem de învățământ preuniversitar îi minte pe elevi şi pe părinţi că le dă o educaţie potrivită. Nu le dă, fiindcă nu este adaptată nici pieţei muncii, nici individului. Şi atunci, toţi ajung la BAC şi cred că este totul ok, dar nu este. Anul trecut, o jumătate de generaţie a picat la BAC. Anul acesta a fost un pic mai bine, doar o treime din generație a picat la BAC. Acest procent trebuie să fie infim. Nu ştiu cât ar fi optimal, 5%, 10%. Dar o jumătate de generaţie? Vă daţi seama ce tragedie naţională am creat aici?

Sistemul preuniversitar este neadaptat, este prost orientat, foarte prost construit şi trebuie reconstruit din temelii. Trebuie să avem, evident, filiera teoretică care îi pregătește pe cei dornici şi capabili să ajungă la BAC, să studieze şi să meargă mai departe. Este însă la fel de evident că trebuie să dăm o șansă și tinerilor care nu mor de dragul cărții, și sunt mulți, și nu trebuie să îi condamnăm pentru asta, dar care vor să învețe ceva. Sunt mulți și, cu siguranță, și dumneavoastră îi cunoașteți, care sunt înnebuniți după mașini, vor să lucreze la mașini, să repare mașini, să meargă la curse, orice. Nu le dăm nicio șansă. Sunt alții care vor să învețe, de exemplu, să fie zidari, fiindcă se plătește bine. Nu e niciun fel de chestiune de onoare. E onorabil să fii un meseriaș bun, asta trebuie să învățăm și asta trebuie să-i învățăm pe părinți, fiindcă tinerii poate ar ști ce ar vrea, dar nu sunt lăsați. Pentru că acasă li se spune că trebuie să aibă o diplomă, ca și cum viața s-ar clădi pe o diplomă. Nu, viața se clădește pe abilități și pe o pregătire profesională.

Segmentul universitar, am vorbit cu mulți investitori, și când am fost Primar, și de când sunt Președinte, și toți îmi spun: <<este extraordinar că pregătiți atâția politologi, atâția juriști, atâția economiști, dar pregătiți, domnule, și câțiva inginerică nu avem pe cine să angajăm în fabrici.>> Iar inspectorii generali spun:<< domnule, toate bune și frumoase, dar azi, mâine nu mai avem cine să predea mate și fizică, pentru că nu se mai studiază>>. 

Deci, sistemul universitar este necorelat cu piața muncii. Problema nu este așa de gravă ca în sistemul pre-universitar. Din păcate, problema însă dă bătăi de cap multor tineri, fiindcă ei se trezesc cu o diplomă. Am auzit de foarte puține ori că cineva și-a terminat studiile și nu a căpătat diplomă, fiindcă universitatea are tot interesul ca tot poporul care a studiat să și termine, să aibă o diplomă. Altfel, renumele universității este afectat și nu e bine. Deci, condiția cea mai importantă în ziua de astăzi pentru a-ți termina studiile este să fii acolo, nu să fi învățat ceva. Nu-i bine. După părerea mea, nu este bine. Acest lucru se poate corecta foarte ușor. Trebuie să creștem calitatea în sistemul universitar și trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate e bine ca, atunci când își aleg ce vor să studieze, lucrul acesta să fie corelat și cu ce se cere pe piața muncii și cu ce abilități și aptitudini are. Și, atunci, lucrurile vor merge gradual mai bine. Deci, nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare.”

Întreaga alocuțiune, inclusiv video, poate fi urmărită aici.

Reclame

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

No Justice

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

bassarabescu2en.wordpress.com/

Motto: „Education...for learning, for earning, for life”

Pro Educație Blog

Informație pentru educație

Viva,viva la musica!

...doar muzica

%d blogeri au apreciat asta: