INST. EUROPENE

Drapel Romania Drapel UE

România face parte, din 1 ianuarie 2007, din Uniunea Europeană. În această calitate cetățenii României au dreptul  să apeleze la instituțiile Uniunii Europene  atunci când este necesar. Prin aderarea României la Uniunea Europeană, cetăţenii români au devenit cetăţeni ai Uniunii Europene și atunci când călătoresc în afara teritoriului naţional beneficiază, atât pe teritoriul statelor membre ale Uniunii, cât şi pe teritoriul statelor terţe, de drepturile conferite de tratatele Uniunii Europene tuturor cetăţenilor europeni.

Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct. Cei 736 de deputaţi  sunt aleşi pe o perioadă de cinci ani de către alegătorii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în numele a 500 de milioane de cetăţeni.

Site web: http://www.europarl.europa.eu/news/public/default_ro.htm

Adresă poștală și fax:

Parlamentul European
Poşta cetăţeanului
GOL03A012
L-2929 LUXEMBOURG
Fax : (352) 43 00 27 072

e-mail: civis@europarl.eu.int

__________________________________________________________________

Reprezintă, împreună cu Parlamentul European, ramura legislativă a Uniunii Europene. Consiliul Uniunii Europene este principalul organ legislativ al Uniunii.

Consiliul Uniunii Europene nu este acelaşi lucru cu Consiliul Europei, care este o organizaţie internaţională, complet independentă de UE. De asemenea nu trebuie să fie confundat cu Consiliul European, care este o instituţie diferită a Uniunii Europene, chiar dacă foarte apropiată de aceasta.

Consiliul Uniunii Europene îşi are ca prim loc de întâlnire sediul de la Bruxelles,iar ca al doilea loc, Strasbourg.

Site web: http://www.consilium.europa.eu/

Adresă poștală și fax:

Council of the European Union
Rue de la Loi 175,
B-1048 Brussels
Main switchboard: (32-2) 281 61 11
Fax (32-2) 281 69 34

e-mail: press.office@consilium.europa.eu

__________________________________________________________________

Comisia europeană este organul executiv al Uniunii Europene, având rolul de a întocmi proiecte de legi şi de a monitoriza aplicarea acestora. Principala sa preocupare este aceea de a apăra interesele cetățenilor Europei.

Comisia este un organ al Comunităţilor Europene, independent de statele membre, având deci un caracter cu adevărat supranaţional. Sediul Comisiei:  Berlaymont, Bruxelles. Cei 27 de comisari acţionează exclusiv la dispoziţia Uniunii şi nu a ţărilor de origine. Ei sunt membri cu drepturi egale ai acesteia, reprezentând deciziile luate pe principiul colegial. Durata unui mandat este de 5 ani. 

Site web: http://ec.europa.eu/

Sunaţi la numărul gratuit  00800 6 7 8 9 10 11  valabil pentru toate statele membre ale Uniunii europene.

sau  sunaţi la numărul de telefon + 32-2-299.96.96 accesibil de oriunde în lume (tarif normal).

 

e-mail:  sg-info@cec.eu.int

_________________________________________________________________

 

  • REPREZENTANȚA COMISIEI EUROPENE la București

Misiunea principala a Reprezentanței Comisiei Europene În România este de a asigura cel mai eficient flux de informatii între Comisia Europeană si România. Aceasta se realizeaza printr-o amplă politică de informare despre politicile Uniunii, activitățile Comisiei și campaniile sale cât și despre acțiunile dedicate societatii civile. Are reprezentanțe în toate statele Uniunii Europene.

e-mail: delegation-romania@ec.europa.eu

__________________________________________________________________ 

„Misiunea Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) este de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene, de a lupta împotriva fraudei, a corupţiei şi a oricărei alte nereguli, inclusiv abaterile în cadrul instituţiilor europene. Prin îndeplinirea acestei misiuni în mod responsabil, transparent şi eficient din punct de vedere al costurilor, OLAF intenţionează să le ofere servicii de calitate cetăţenilor Europei.”

site web: http://ec.europa.eu/anti_fraud

e-mail: olaf-courrier@ec.europa.eu

___________________________________________________________________ 

Oficiul de cooperare EuropeAid din cadrul Comisiei Europene gestionează programele de ajutor extern ale UE şi garantează furnizarea asistenţei pentru dezvoltare la nivel mondial. Este responsabil de toate etapele unui proiect iar obiectivul său general este eficientizarea ajutorului extern.

site web: http://ec.europa.eu/europeaid

e-mail: europeaid-info@cec.eu.int

__________________________________________________________________ 

Curtea de Justitie, cu sediul la Luxemburg, a fost infiintata in anul 1952. Rolul Curtii de Justitie este sa se asigure ca legea europeană este interpretată și aplicată în același fel pe întreg teritoriul Uniunii. Curtea de Justiție are puterea de a judeca litigiile dintre statele membre ale Uniunii, dintre institutiile europene, dintre companii și dintre indivizi.

site web: http://europa.eu/institutions/inst/justice

____________________________________________________________________ 

  • CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI

Curtea de Conturi a fost înfiinţată în 1975. Sediul este la Luxemburg. Misiunea Curţii este de a verifica dacă fondurile UE sunt administrate corespunzător, astfel încât cetăţenii Uniunii să obţină valoare maximă în schimbul banilor. Curtea are dreptul de a verifica orice persoană sau organizaţie care lucrează cu fonduri UE.

site web: http://europa.eu/institutions/inst/auditors

e-mail: euraud@eca.eu.int

___________________________________________________________________

FEI oferă capital de risc pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), în special pentru societăţile recent înfiinţate şi pentru cele cu orientare tehnologică. De asemenea, furnizează garanţii instituţiilor financiare (de exemplu băncilor) pentru a acoperi împrumuturile acordate IMM-urilor.

FEI nu este o instituţie creditoare: Fondul nu acordă credite sau subvenţii şi nici nu investeşte direct în vreo societate. În schimb, acţionează prin bănci şi alţi intermediari financiari, folosind fie propriile fonduri, fie pe cele care îi sunt încredinţate de  BEI sau de Uniunea Europeană.

Fondul este activ în statele membre ale Uniunii Europene şi în Croaţia, Turcia şi în trei state AELS (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

Site web: http://europa.eu/institutions/financial/eif

___________________________________________________________________

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adesea numită informal „Curtea de la Strasbourg”, a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea Curţii este să vegheze la respectarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statele semnatare.

site web: http://www.echr.coe.int/echr

e-mail:   webmaster@echr.coe.int

________________________________________________________________

Limba este un element-cheie al identităţii culturale. Mottoul Uniunii Europene, „Unită în diversitate”, evocă multilingvismul, o caracteristică marcantă a UE. Uniunea Europeană a considerat întotdeauna că multilingvismul constituie un avantaj şi nu o povară. În timp ce este angajată pe calea integrării politice şi economice a statelor membre, UE promovează activ libertatea cetăţenilor săi de a putea vorbi şi scrie în propria limbă.

SITE WEB: http://ec.europa.eu/education/languages/at-a-glance

Etichete Technorati: ,,,

Scrie comentariul tău!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Pro Educație News

Informație pentru educație

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Poiana Moșnenilor. Blogul oamenilor liberi

Centrul de Istoria Mosnenilor din Tara Romaneasca. Un proiect initiat de Filip-Lucian Iorga

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Justiție Oarbă

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!

Dezvăluiri învăluite

FLUXURI DE IDEI ÎNVĂLUITE ŞI DEZVĂLUITE PRIN NEGURA GÂNDURILOR. INTERZIS CELOR CARE NU ÎNŢELEG NIMIC, DIN ORICE!

Gimnaziul Bassarabescu

„Nu pierdeți din vedere omenia! Mai 'nainte de orice, siliti-vă să prețuiți omenia. Fiți oameni!”- Ioan Alexandru Bassarabescu 30. XII.1870 - 29. III. 1952 - scriitor, profesor, om politic și de cultură, publicist, membru al Academiei Române.

MON FRANÇAIS

Apprendre autrement

CRONICA [R]

If you're walking through hell, keep walking.

Aquarelles

...din pasiune pentru pictură

PRO MUSIC

Educația muzicală în România

%d blogeri au apreciat: