Era de așteptat

image

Sub titlul de mai jos, realitatea.net  publica ieri, 5 februarie 2014, un articol prin care 5000 de cadre didactice din Galați anunță că nu mai vor să se implice în  programul ȘCOALA ALTFEL.  Profesorii nu mai vor „ŞCOALA ALTFEL”.

O astfel de reacție era de așteptat chiar de la începutul programului fiindcă activitățile pe care le presupune acest proiect nu pot fi realizate, oricât de multă bunăvoință ar avea profesorii și învățătorii, decât cu anumite fonduri și cu o serie de materiale pentru care trebuie BANI. Bani care nu au de unde să vină fiindcă STATUL e sărac, zice ministerul. Așa că se iau de la (ghici?) părinți și, fiindcă apar multe situații neprevăzute, de la profesori.

Problema necesarului de materiale nici măcar nu s-a pus la începuturile  „Școlii altfel”, ministerul și inspectoratele crezând că acestea vor fi, de la sine înțeles, suportate de cadre didactice și părinți. Și așa a și fost. În primul an nimeni nu a realizat ce înseamnă asta prinși de entuziasmul organizării unor altfel de activități în afară de clasicele, și de multe ori, plicticoasele, lecții.  Abia după teminarea săptămânii respective, părinții și cadrele didactice au avut prilejul să constate că au cheltuit o mulțime de bani: în excursii, la muzee, la cinematograf, pentru organizarea unor evenimente, pentru cumpărarea de diverse materiale – hârtie, lut, decorațiuni, acuarele, plastilină, etc.

Așa stând lucrurile, în anul următor, programul Școlii altfel s-a mai ajustat. S-au căutat soluții, dar cam fără succes. Multe școli au optat să cam stea prin sălile de clasă și să vizioneze pe video filme care nu costă, să realizeze mici proiecte cu hârtie reciclabilă, să facă curățenie în curtea școlii sau să meargă la un singur muzeu cu intrare gratis. (Doar câteva exemple.)

Nu înțeleg de ce acum ministrul Remus Pricopie face apel la profesori pe Facebook, https://www.facebook.com/remus.pricopie, „Îi rog pe profesori să nu-i facă pe copii să sufere” și nu ia măsuri pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Inițiativa celor din Galați, de a înainta referate cu necesarul de materiale și fonduri, e o inițiativă lăudabilă. Așa se pot vedea costurile și cadrele didactice nu vor fi acuzate, ulterior și eventual, că iau mită.

Pe de altă parte implicarea comitetelor și asociațiilor de părinți în realizarea acestui proiect este un fel de muncă de Sisif, pentru că:

  • cineva responsabil trebuie să adune banii pe care, eventual, alții îi donează;
  • cineva responsabil trebuie să distribuie banii acolo unde sunt necesari (imaginați-vă școlile mari cu 30 – 40 de clase sau mai mult, deci mulți bani, sau școlile mici, din mediul rural, unde nu ai ce distribui);
  • cineva responsabil trebui să stea zilnic cu mâna pe cecuri și la bancă, să dea semnături, să alerge, să explice, etc.
  • cineva responsabil trebuie apoi să justifice pe ce s-au cheltuit banii. În tot acest timp elevii și cadrele didactice trebuie să aștepte plățile.
  • …și uitam: toate acestea trebuie făcute cu luni de zile înainte și aprobate de consiliul profesoral, consiliul de administrație, asociația părinților și comitetele de părinți, trecute prin Consiliul elevilor, etc.;
  • pentru a realiza cele de mai sus mai e nevoie de ceva: întâlniri, ședințe, consilii pentru ca toți cei implicați să se pună de acord, întâlniri la care, aproape de la sine înțeles, nu pot participa toți, întotdeauna.

A nu se înțelege că programul nu e de apreciat și că cineva ar vrea cu tot dinadinsul să-i facă pe copii să sufere. Nu. Programul e  bun, e relaxant pentru copii și mai puțin pentru cei responsabili de copii, dar, una peste alta, ministerul doar a stabilit că se va face, iar programul s-a mutat cu totul în „curtea” școlilor care, au/n-au, trebuie să-l realizeze.

Pilat din Pont s-a mai spălat o dată pe mâini, liniștit.

P.S. La ultimele 2 ediții ale programului chletuielile mele, personale, au fost semnificative deoarece îmi place să fac ceva diferit și să-i învăț și pe copii. Asta nu   înseamnă că alții sunt obligați să – și cheltuie banii din salariu pentru „Școala altfel”.

10 răspunsuri

  1. Buna seara!Sunt absolvent de liceu pedagogic am functionat ca educatoare 4 ani in timpul acesta am absolvit Facultatea de Matematica -Informatica si astazi sunt profesor titular de matematica la aceeasi unitate scolara, Definitivatul l-am sustinut ca educatoare si in acest ann scolar m-am inscris la gradul didactic II tot la specialitatea educatoare!E necesar ca inspectia pentru aprobarea dosarului sa se faca si ca educatoare si ca profesor de matematica???Va multumesc

    Apreciază

    • Acest aspect, inspecția, trebuie clarificat la inspectoratul școlar de care aparțineți. Eu vă pot indica doar să consultați pagina (și subpagina) blogului meu dedicată gradelor didactice la https://educatia.wordpress.com/grade-didactice/.Pe de altă parte, conform ORDIN nr. 5.561 din 7 octombrie 2011, articolul 15, alin 3, referitor la gradul didactic II, citez: „(3) În situaţia în care candidatul este încadrat pe una dintre specializările de pe diplomă/diplome sau pe una dintre specializările pe care o poate preda conform legislaţiei în vigoare, inspecţia specială se efectuează la specializarea pe care cadrul didactic este încadrat în anul şcolar respectiv.”
      Vă rog să consultați acest ordin aflat pe pagina „Grade didactice 2012-2013” – referitor la referitor la „Metodologia privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar”.
      Cel mai util este să discutați cu inspectorul responsabil cu formarea continuă a cadrelor didactice din ISJ de care aparțineți care vă va indica cel mai bine cum să procedați. Conform legii însă, ar trebui să susțineți inspecția specială la matematică fiindcă pe acest post sunteți încadrată. Sper că v-am fost de ajutor.

      Apreciază

  2. La clasele mici, am putut sa fac fara sa cheltuim prea mult, doar 2 activitati: salata de fructe si suc de fructe – cu tema Sa ne hranim sanatos – si la fel ca mai sus, diverse obiecte din materiale reciclabile. Am avut parte si de amabilitatea unei doamne doctor stomatolog care a venit gratis sa le spuna copiilor cum sa-si ingrijeasca dintisorii.
    Nu stiu ce voi face anul asta. E frumos dar obositor pt. cadrele didactice.

    Apreciază

    • Asta spuneam în articol. Pentru copii este o săptămână relaxantă. Pentru profesori este însă o săptămână de…coșmar. Grijile cu activitățile, cu copiii, cu schimbările de vreme sau de orice altceva sunt deja foarte mult, în condițiile în care suntem plătiți la fel.

      Apreciază

      • Buna ziua !A observat careva ca au pus gresit datele la calendarul pentru titularizare? Au precizat ca inspectiie speciale la clasa se vor tine pana in 27 iunie, iar scoala se termina pe 20.
        Isi bat joc de noi?

        Apreciază

      • Cred, sincer, că există o mulțime de posturi prin ministerul educației ocupate de te miri cine. De ce să-i intereseze astfel de inadvertențe? Ei sunt mult prea ocupați și mult prea stresați cu… altele. Și e posibil ca asta să fie o bătaie de joc sau doar o greșeală care nu interesează. Vor da probabil o „dezmințire” după terminarea școlii.

        Apreciază

  3. Nici eu nu voi mai face niciun concurs „Cangurul „,”Euroscolarul ” etc.,nicio „Scoala Altfel” ! Voi face ore ! Toate astea se faceau si fara „Scoala Altfel”numai ca fiecare cadru didactic desfasura diferite activitati , atunci cand erau programate in calendarul activitatilor educative si nu intr-o saptamana anume !?Noroc de Scoala Altfel caci „altfel” nici nu s-au facut vizite , excursii ,vizionari de filme , teatru pentru copii ,spectacole ,concursuri ,”n” activitati de ani de zile , pana acum etc.!?Doar ca nu erau organizate in aceeasi saptamana ca sa fie o brambureala , o aglomeratie la muzee ,la teatru sau unde-o mai fi ,cum s-a intamplat cu Scoala Altfel !Mai da Dumnezeu si o saptamana urata si ploioasa cum a fost anul trecut si trebuie sa improvizezi pe moment ceva sau sa ai si variante de rezerva caci „altfel”se da totul peste cap ! Nu stiu care ministru a inventat asta crezand ca ne-a dat gata si ca descoperit el roata ! O sa vedeti de-acum cate firme vor da faliment , care decartau bani grei la bugetul de stat cu diferite concursuri la care profesorii nu vor mai inscrie elevii caci toate sunt cu bani caci se tiparesc reviste , materiale si nu face nimeni degeaba si nu va avea decat statul de pierdut…!

    Apreciază

  4. Au dreptate.Nici eu nu mai organizez „Cangurul Lingvistic.”

    Apreciază

    • Sigur ca au dreptate. După atât tam – tam cu „învăţătoarea spagara „s -a dat NUP. Parca vad cum învăţătoarea cu pricina da statul in judecată si câştigă, fiindcă legea spune ca are dreptate. Asa că de ce ar mai vrea vreun profesor sa pateasca asa ceva? Ca sa nu mai vorbim de anatema aruncată asupra unei intregi categorii profesionale pentru care statul a facut.. .mai nimic.

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

K-POP ROMÂNIA

Cel mai activ site românesc de unde primești informațiile necesare despre idolii și actorii tăi preferați. / Știri, filmări, concerte, bârfe, traduceri și multe altele!

Rare Historical Photos

And the story behind them...

Laboratorul de memorie urbană

Remedii pentru un București amnezic

PACIENTUL POLITIC

”Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Revista Luceafărul

Revistă de cultură, educaţie şi atitudine

POLITICS

Cum e politica?

Pro Educație News

Informație pentru educație

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Poiana Moșnenilor. Blogul oamenilor liberi

Centrul de Istoria Mosnenilor din Tara Romaneasca. Un proiect initiat de Filip-Lucian Iorga

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Lili Crăciun

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!