* Raport PISA 2008 – 2009

Raportul Centrului National PISA privind PROGRAMUL INTERNATIONAL OECD PENTRU EVALUAREA ELEVILOR, Ciclul de testare 2008-2009

CNEE_CENTRUL_NATIONAL_PISA_Raport.pdf

 

Extrase/citate  din documentul  de mai sus CNEE – PISA

6.1. Performanțele elevilor români în context internațional

Urmărind diferitele aspecte ale performanțelor pentru cele trei domenii evaluate în PISA este semnificativ faptul că, odată cu evoluția din ce în ce mai complexă de la un ciclu de testare laurmătorul, a devenit din ce în ce mai importantă nu simpla ierarhie a țărilor participante, în funcție de media realizată, ci mai ales contextul din care fiecare țară face parte. Astfel, la ciclul 2009, România a obținut performanțe în mod constant semnificativ similare cu țări precum Bulgaria, Uruguay, Mexic , Thailanda, Trinidad Tobago, la toate cele trei domenii, diferență înregistrându-se la stiințe, unde în grupul țărilor se înscrie si Serbia. Din această perspectivă, sunt interesant de urmărit si tabelele sintetice prezentând variația poziției datorate rangului, în cazul nostru această variație fiind în medie, de până la trei poziții, fără semnificație statistică în raport cu media țărilor OECD (vezi tabele în document).

Poziția României în raport cu media OECD, a tuturor țărilor participante, a țărilor partenere

Diagrama de mai jos (vezi document) pune în valoare media generală a performanțelor României pentru domeniul citire / lectură la ciclul de testare PISA 2009 în raport atât cu media țărilor OECD, cât si cu media țărilor partenere. Este interesant de remarcat faptul că punctul cel mai apropiat de media țărilor partenere se înregistrează în cazul performării textelor non-continui, iar diferențele cele mai mari se înregistrează în cazul performării sarcinilor de lucru formulate pe texte “clasice” din punctul de vedere al formatului si în cazul domeniului stiințe.

Tendințe în evoluția performanțelor la citire/lectură pentru țările care s-au situat deasupra mediei OECD

La toate ciclurile de testare de până acum România s-a situat mult sub media țărilor OECD. Reproducem, în continuare, din volumul V al rezultatelor elevilor la PISA (fig. v.2.11) diagrame prezentând performanțele de vârf si performanțele româniei în contextul țărilor similare cu scopul de a evidenția proporțiile performerilor pe niveluri de proficiență în diferite cazuri.”

 

Technorati Tags: , , ,

Scrie comentariul tău!

K-POP ROMÂNIA

Cel mai activ site românesc de unde primești informațiile necesare despre idolii și actorii tăi preferați. / Știri, filmări, concerte, bârfe, traduceri și multe altele!

Rare Historical Photos

And the story behind them...

Laboratorul de memorie urbană

Remedii pentru un București amnezic

PACIENTUL POLITIC

”Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Revista Luceafărul

Revistă de cultură, educaţie şi atitudine

POLITICS

Cum e politica?

Pro Educație News

Informație pentru educație

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Poiana Moșnenilor. Blogul oamenilor liberi

Centrul de Istoria Mosnenilor din Tara Romaneasca. Un proiect initiat de Filip-Lucian Iorga

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Lili Crăciun

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!