ABOUT

sigla-bpe_gold

Noul logo „Pro Educație Blog”

Sunt profesor și m-am gândit ceva timp înainte de a lansa acest blog. Mă preocupă faptul că, de aproximativ 20 de ani, adică atunci când am fi putut să facem ceva pentru învățământ, nici măcar n-am încercat.

Vreo 10 ani  toate guvernele care s-au succedat la „cârma” țării s-au ghidat după „principiul” minerilor: „Noi muncim nu gândim”. De ce ? Răspunsul e simplu și în același timp îngrozitor de banal : o mentalitate (aș putea să spun ultraretrogradă) care, și în regimul comunist, situa învățământul pe locul ultim în „ierarhia” economică fiindcă nu producea. Adică nu producea tablă, nu producea minereuri, nu producea camioane, nu producea  mașini, nu PRODUCEA.

De acum vreo 10 ani unii guvernanți au început să se preocupe de învățământ dar…la modul electoral. Promisiuni deșarte, salarii mici indexate doar ca să nu se revolte tot sistemul, drepturi nerespectate, elevi lipsiți de șanse egale, miniștrii nu neapărat incompetenți ci, mai degrabă paraleli cu ce trebuiau să facă. Iată începutul listei.

d911942c71bc812836c83feed624f8ceNici un guvern sau vreun partid n-a propus și n-a încercat măcar să conceapă o reformă reală și cu planuri pe termen scurt, mediu și lung care să facă sistemul adaptabil la timpurile moderne. În învățământul românesc nu elevii sunt problema. Ei doar au devenit probleme pentru că este normal ca tinerele generații să se revolte la un moment dat. E în legea firii. Numai că noi nu punem nimic în locul revoltei lor. Și atunci ei cred că au dreptate mereu și în totalitate.

Și totul pornește de la educație. A educa – a instrui, a îndruma pe drumul cel bun, a forma. Sistemul educațional e în criză în România și implicit cel de învățământ.

 De la 2-3 ani și de la grădiniță copilul nu mai este educat ci învățat să se „apere”. De toți și toate. Să calce în picioare tot și să supraviețuiască. Să aibă de toate și să nu prețuiască nimic. Să aibă bani și să nu aibă prieteni. Să se descurce singur și să fie vinovat (mulți părinți cred asta)  dacă pe la 13-14 ani nu înțelege problemele grave ale părinților.

antetbpe_new_sigla

Părinții, pe de altă parte, așteaptă de la sistemul educațional tot. Și când spun tot aceasta include, eventual, și grija pentru masa de prânz sau prezentarea copilului la medic. Sigur că într-o societate care a tins un anume grad de civilizație și a investit în sistemul educațional aceste situații ar trebui să pară normale. Pentru societatea noastră ele nu sunt normale fiindcă:

  • Școala s-a adaptat singură și din mers la timpurile moderne dar, din păcate, nu poate face față;Cadrele didactice au început prin a face ( în loc de instrucție și educație)  „hârțoage” (multe) în primul rând pentru alocații;
  • Au continuat prin a face tot felul de situații (documente, hârtii) pentru statistici, pentru minister sau inspectorate, pentru diverse organizații sau agenții (deși asta ar fi treaba secretariatului sau contabilului sau;  statistici care vin când vrei și când nu vrei;
  • Diriginții (chiar și învățătorii) au trebuit să se adapteze la o programă de consiliere care le cere să fie experți în: dezastre naturale și apărare civilă, educație sexuală, consiliere pentru carieră, completare fișe de liceu cu amenințarea (ușor voalată) ca nu cumva să nu instruiască bine părinții!, consiliere psihologică acolo unde nu există psihologul (oare unde există?) etc.
  • În ultimii ani tot ceea ce credeam în materie de  „nu se poate”  în învățământ a devenit nu numai posibil dar chiar aplicabil. N-a contat nimic! Elevul, învățătorul, profesorul sau părintele n-au prea avut nimic de spus. Doar s-au supus unor legi și regulamente aberante.

Asta ca să enumăr doar vreo câteva situații care solicită cadrul didactic în afara disciplinei pe care trebuie să o predea.

De-asta s-a ajuns în situația în care un părinte vine să „confirme” că elevul este foarte bolnav zile în șir dar nu merge la medic. Sau, părintele sună învățătorul sau dirigintele să spună că nu știe ce să facă cu copilul bolnav fiindcă el are serviciu. Sau, nu poate veni la ședința de instruire pentru completarea fișelor de liceu fiindcă copilul e destul de mare să facă asta și singur. Enumerarea poate continua la nesfârșit.

Propunerea de reformă a sistemului educațional trebuie să pornească de la cei care sunt în sistem pentru că ei sunt cei care constată zi de zi cum ar trebui să fie școala și nu e.

Va urma…pe blog

36 răspunsuri

  1. Bună ziua,

    Vă contactez din partea liceunet.ro, o platformă deținută de către compania daneză Better Students, cu o tradiție de peste 10 ani în țările nordice în elaborarea de ghiduri digitate și materiale pentru pregătirea școlară, în speranța unei colaborări.

    Considerăm că două dintre ghidurile noastre, Gramatica limbii române și Epoci și perioade literare, ar fi de mare ajutor pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal, acestea putând fi accesate în mod gratuit. Publicarea link-urilor celor două materiale pe platforma dumneavoastră ar facilita accesul cât mai multor elevi la aceste informații.

    Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră. O zi frumoasă!

    Apreciază

    • Bună ziua și scuze!
      Nu am văzut comentariul la data trimiterii lui fiindcă, din motive personale, blogul a rămas în stand by pentru o perioadă mai lungă de timp. Voi relua curând publicarea unor articole dar până atunci pot publica link-urie dumneavoastră. Rămâne de văzut în ce categorie vreți să le încadrăm pe blog și dacă doriți ca ele să fie permanente sau nu. Dacă îmi trimiteți câteva informații stabilim ce putem face.

      Apreciază

    • Bună ziua și scuze!
      Nu am văzut comentariul la data trimiterii lui fiindcă, din motive personale, blogul a rămas în stand by pentru o perioadă mai lungă de timp. Voi relua curând publicarea unor articole dar până atunci pot publica link-urie dumneavoastră. Rămâne de văzut în ce categorie vreți să le încadrăm pe blog și dacă doriți ca ele să fie permanente sau nu. Dacă îmi trimiteți câteva informații stabilim ce putem face.

      Apreciază

  2. Bun găsit, toată aprecierea pentru consistenţa de conţinut.
    Doresc să vă invit la o emisiune a canalului Radio România Cultural.
    Sper să găsiţi timpul şi plăcerea de a participa.

    Apreciază

  3. Un site util.Felicitări.

    Apreciază

  4. UN SITE FOARTE BUN !
    VA APRECIEZ !
    MULT SUCCES !

    Apreciază

  5. Buna ziua,

    Imi puteti spune, va rog, pe ce adresa de email putem legatura cu dumneavoastra?

    Multumesc,
    Georgiana Petcu

    Apreciază

  6. Buna ziua!

    Numele meu este Alexandra Hosszu si sunt studenta in anul al 2-lea la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA.

    Centrul de Consiliere si Orientare Profesionala (CeCOP) din cadrul universitatii SNSPA (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative) desfasoara o serie de proiecte si activitati menite sa vina in completarea actului educativ prin stabilirea unor relatii intercomunitare, exterioare mediului mentionat.

    In vederea promovarii activitatilor nostre, suntem interesati de un parteneriat cu dumnaeavoastra.

    Pentru mai multe detalii ma puteti contacta pe adresa de mail: hosszualexandra@yahoo.com

    O zi frumoasa,
    Alexandra Hosszu

    Apreciază

    • Bună seara! Sunt de acord cu intrarea în parteneriat/ proiecte. Voi delega această atribuție coordonatorului din școală, prof. Vasilica Pavel, care vă va contacta. Bineînțeles că voi superviza totul. Mă bucură constatarea că mai sunt studenți ”autentici”și mă întristează că sunteți nevoiți să faceți față unei lumi nesigure.

      Apreciază

  7. Felicitări! Al meu, blogul educațional, n-a împlinit încă un an. L-am creat ca o necesitate pentru cursul de instruire în societatea cunoașterii, METODA PROIECTULUI, iar, mai apoi, am prins drag de el. Tehnologic, nu-i tocmai o reușită, stângăciile mele fiind încă evidente, dar e eficient .

    Apreciază

  8. Bună dimineața și realizări pe măsura gândurilor dumneavoastră în noul an.
    Sunt profesor de română, ciclul gimnazial. Inițiativa mi se pare bine-venită, în contextul în care tot mai mulți tineri și-au creat o exprimare ”struțo- cămilească”, un vocabular activ total opus simplității și profunzimii limbii române.
    La rându-mi, încerc, mai ales pe căi nonformale, să-i determin să acorde atenția necesară proprietății cuvântului, corectitudinii clarității enunțurilor create.

    Apreciază

    • Vă mulțumesc pentru aprecieri și urări. Blogul meu a împlinit de curând 3 ani de la înființare și în fiecare zi încerc să promovez valorile educației. Consider și am considerat întotdeauna că: educația face diferența. La mulți ani!

      Apreciază

Scrie comentariul tău!

K-POP ROMÂNIA

Cel mai activ site românesc de unde primești informațiile necesare despre idolii și actorii tăi preferați. / Știri, filmări, concerte, bârfe, traduceri și multe altele!

Rare Historical Photos

And the story behind them...

Laboratorul de memorie urbană

Remedii pentru un București amnezic

PACIENTUL POLITIC

”Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Revista Luceafărul

Revistă de cultură, educaţie şi atitudine

POLITICS

Cum e politica?

Pro Educație News

Informație pentru educație

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Poiana Moșnenilor. Blogul oamenilor liberi

Centrul de Istoria Mosnenilor din Tara Romaneasca. Un proiect initiat de Filip-Lucian Iorga

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Lili Crăciun

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!