Frecția la piciorul… educației și „DIPLOMA” de șofer

Inimă cu bani mulți odată - Ministerul FinanțelorDe câteva zile inima sectorului care trebuia să aducă la suprafață finanțele subterane ale României, chiar ministerul, a intrat spontan în grevă. Cât de spontană a fost greva celor de la finanțe nici nu are prea mare importanță dar faptul că abia acum, în 2010, aflăm de ce ei de ani de zile stăteau liniștiți, e o problemă.

Așa am mai aflat de ce bugetul României nu putea să plătească profesorii și medicii care aveau o facultate, 2 facultăți, un master, un doctorat, etc. Fiindcă trebuia păstrat un fond consistent de gras pentru stimulente, care stimulente, striga o doamnă bine pe holurile finanțelor „nu sunt de la buget, să vă fie clar!”. Am citat cu aproximație.  Dar de unde? O altă doamnă de la finanțe avea 7 mastere  (ce făcea cu ele  nu se știe ) .  Departe de mine gândul de a-i blama pe cei de la finanțe pentru protestul lor. Nimeni nu poate trăi în România cu acele salarii de mizerie dar tot așa de bine stau și mă întreb de ce s-a ajuns ca în 2010  ȘOFERUL  de la ministerul de finanțe să câștige mai mult decât medicul rezident sau decât profesorul debutant.

imageSalariile și stimulentele aferente lunii aprilie de la finanțe. Aceștia sunt doar o parte din cei 1400 de funcționari care aveau salarii și stimulente pe care medicii și profesorii nu le visau. Și e vorba de ȘOFERI. 

E destul de simplu. Noi, românii, am fost prea naivi ca să vrem să credem asta: toate guvernele ne-au mințit, ne-au furat, ne-au manipulat și noi i-am lăsat. Cei de la finanțe știau de ani de zile cum stăteau treburile cu salariile și stimulentele. Învățământul știa de ani de zile că ar trebui să fie mai bine plătit. Medicii știau că după 17 ani de școală și 5 de rezidențiat nu ar trebui să se mulțumească cu ceva mărunțiș dar toți au …sperat.

Speranța s-a frânt odată cu criza financiară și părerea mea este că nu criza a fost motivul ci doar impulsul. Azi stăm și ne uităm, cam încremeniți, la promisiunile false din start ale unui individ numit  Ialomițianu, ministru printre altele, sau ale liderilor PDL care au ajuns să guverneze singuri, UDMR fiind acolo doar ca să-și ducă la îndeplinire planurile de autonomie, de limbă maghiară în toată România, acoperirea mușamalizantă a tragediei din Ungaria și orice o mai fi.

Și în timp ce românii suportă incompetența unor indivizi numiți ani la rând politicieni, la ministerul educației aflăm că Funeriu fuge sub oblăduirea jandarmilor din minister și face declarații cam ca …frecția la piciorul de lemn. „Ministrul Educaţiei este alături de cadrele didactice autentice şi nu de interesele ilegitime care au parazitat educaţia din România prea mulţi ani” ce-o fi însemnând asta numai ministrul știe. Poate trebuie să căutăm profesorii autentici? Sau „Îi asigur pe români că drumul către modernizarea educaţiei din România este ineluctabil, indiferent de disperarea celor ancoraţi în trecut.” Mi-a plăcut „ineluctabilul” domniei – sale de la plecarea cu jandarmi. E drept că profesorii din România exact de asta aveau nevoie: ca ministrul să le stea „alături” la minister și să le dea asigurări. Restul s-a rezolvat.

Ca să dea impresia de democrație și să se laude cu legea educației,  Funeriu pune profesorii să facă amendamente (în ceasul al 13-lea): „Am cerut inspectoratelor şcolare să solicite consiliilor profesorale din şcoli şi licee amendamente la Legea educaţiei pe care Guvernul – din care cu onoare fac parte – a decis să-şi asume răspunderea. Vom prelua toate amendamentele care se înscriu în coerenţa legii şi în progresul învăţământului românesc. Modernizarea educaţiei se face împreună cu profesorii, pentru profesori, elevi şi părinţi”. Probabil că după adoptarea ei vom afla  că cele vreo 2-3 amendamente prin care profesorii își bat singuri „cuie în talpă” cum se spune pe românește sunt ale lor, iar PDL -ul și-a îndeplinit misiunea ce-i revenea, bla, bla, bla.etc.

Mai multe exemplare din același ministru: Funeriu,Funeriu,Funeriu;Funeriu,Funeriu,etc

Cu legea salarizării stăm foarte bine și nici nu mai avem nevoie de salarii calculate fiindcă noii coeficienți de ierarhizare consfințesc ceea ce se vede în tabelul de mai sus de la finanțe: PROFSORUL, MEDICUL și , să zicem, VIOLONISTUL  vor avea salarii mai mici decât ȘOFERUL, PAZNICUL, MUNCITORUL CALIFICAT sau NECALIFICAT  și nici măcar nu contează cu cât, atât timp cât sunt mai mici.

Ministrul nu s-a culcat pe laurii victoriei ci și-a păstrat  vigilența dând explicații liniștitoare la televiziune: este în permanentă discuţie cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, pe grila de salarizare. Am răsuflat ușurați!  De acum putem să ne liniștim  fiindcă ministrul veghează. Veghează ca, de la 1 ianuarie 2011, profesorii cu salarii mici să ia mai mulți bani iar cei cu salarii mari, mai puțini. Că așa se fac legile salarizării: pe ajutoare sociale, nu pe competență. Un om care a muncit în sistem 30-35 de ani nu mai merită procente la salariu fiindcă el are salariu mare. În mintea ministrului și a guvernului Boc salariul mare e de vreo 1000-1500 lei și omul respectiv nu mai merită.

În curând munca patriotică a profesorilor și medicilor va fi compensată (nu remunerată) prin: o masă caldă la cantina PDL și îmbrăcăminte și încălțăminte  second hand în funcție de anotimp dar nu în exces.

Ca să pună capac la toate D-nul Funeriu a dat din nou dovadă de un real simț al manipulării, simț (o fi al șaselea?) care l-a scos basma curată la ultima grevă preconizată în învățământ: Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă, că peste 99,9 la sută dintre cadrele didactice ale României au participat la cursuri, subliniind totodată că a solicitat consiliilor profesorale din şcoli şi licee amendamente la Legea educaţiei.”

Deși pe toate posturile se dădeau reportaje de la minister și declarații ale sindicaliștilor din învățământ, deși tot mai mulți profesori se solidarizau cu cei de la finanțe și anunțau asta, ministrul fugar a făcut gestul din nou: a ieșit cu o declarație care contrazicea tot ceea ce se vedea la televizor. Curat manipulare! Și nu a făcut-o degeaba ci ca să arate că e …alături, că se preocupă, că nu poate dormi noaptea de grija profesorilor și că protestele profesorilor sunt …apă de ploaie. Și i-a reușit. Se va vedea curând, cel mai probabil, la începutul săptămânii următoare.

Concluzia ar fi una singură: ca să ai salariu mare în România îți trebuie „DIPLOMĂ DE ȘOFER”. Eventual și un master pe probleme de …manivelă. Diplomele de medici și de profesori nu valorează mai nimic, n-au valorat niciodată și nu aduc coeficienți de ierarhizare în grilele de salarizare. Aici ne-a adus guvernul care stă toată ziua cu contributivitatea în gură.

11 răspunsuri

  1. Nici n-am stiut ca soferii au diplome si normal ca muncesc, ca pe mine asa m-a invatat mama. Si pe ei mama lor ce i-a invatat? Fara numar.
    Poate maine s-o intampla ceva cu protestele, poate explodeaza mamaliga.

    Apreciază

    • Au diplome fiindcă în România astea s-au „fabricat ” frumos. Și ce să zic? Există și diplome de 8 clase (chiar dacă e doar un certificat). În timpurile noastre există și diplome de…participare. Iar dacă ai avut norocul să ajungi printr-o țară străină și să te „plimbi” pe la niște cursuri, doar așa de curiozitate, obții o ditamai diploma pe care o pui în CV și află lumea că ai „absolvit” la ……………..Paris, NewYork, Londra sau Madrid . Așa că nu duce nimeni lipsă de diplome. În legătură cu mămăliga și fenomenul exploziei: sunt sceptică.

      Apreciază

  2. Sofer de eram acum boieream….

    Apreciază

    • Lasă …boiereala fiindcă guvernul are nevoie și de, mai ales, oameni care muncesc. Cei cărora li se taie salariile cu „n” procente sunt obligați să muncească. Cei care… manelesc nu au nevoie să facă asta deoarece nu poți să pui impozit pe dedicații fără număr și nici nu poți să le numeri. Finanțiștii n-au învățat să numere „ fără număr”. Doar cu limită de număr. Tot așa și cu șoferii. Diplomele lor sunt recunoscute peste hotare. Celelalte, nu. Adică: profesori, medici, artiști, ziariști, scriitori, etc.

      Apreciază

  3. @ Marius şi Criss – Tocmai! De asta am şi spus „sindicatele din toate domeniile” şi „greve generale”.

    Apreciază

    • Este descurajant și dezamăgitor să acceptăm asta dar…e mult mai corect. E probabil ceva asemănător cu „Asta-i viața!” în loc de „Asta nu mai poate continua astfel!”

      Apreciază

  4. In Romania nu exista solidaritate intre diferitele categorii profesionale (nici chiar in cadrul aceleiasi profesii), iar actiunile singulare nu pot produce efecte. Aceasta este trista realitate.

    Apreciază

  5. Nu va fi nici o speranta pana cand nu se vor uni sindicatele din toate domeniile si nu se vor face greve generale. A nu se uita ce au facut sindicatele in Polonia…

    Apreciază

    • Cred că nici atunci nu va fi nici o speranță. Îmi aduc aminte că de câte ori profesorii își propuneau(în anii anteriori) să facă grevă sau să blocheze anul școlar se găsea câte un mare lider sindical sau câte o federație să anunțe subit cum că: gata, s-a rezolvat, ne-au aprobat! Cu ce ne-am ales se vede azi. Așa că nu mai am nici o încredere nici în mișcarea sindicală. De-a lungul anilor mulți au ales ciolanul fluturat pe la nas în locul sindicaliștilor. Vezi pe cei ajunși în Parlament ca să dau doar un exemplu. Și nu vreau să par mai catolică decât Papa dar…de ce nu s-au putut strânge până acum toate sindicatele într-o grevă generală? Oare nu avem toți aceleași interese? După cum am observat, NU. Nu la sindicate ar mai fi speranța ci în oameni, pur și simplu în OAMENI. Sindicatele nu se vor uni curând, poate niciodată.

      Apreciază

  6. Nu va fi nici o speranta pana cand nu se vor uni sindicatele din toate domeniile si nu se vor face greve generale.

    Apreciază

Scrie comentariul tău!

K-POP ROMÂNIA

Cel mai activ site românesc de unde primești informațiile necesare despre idolii și actorii tăi preferați. / Știri, filmări, concerte, bârfe, traduceri și multe altele!

Rare Historical Photos

And the story behind them...

Laboratorul de memorie urbană

Remedii pentru un București amnezic

PACIENTUL POLITIC

”Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice.” – George Orwell

Revista Luceafărul

Revistă de cultură, educaţie şi atitudine

POLITICS

Cum e politica?

Pro Educație News

Informație pentru educație

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Poiana Moșnenilor. Blogul oamenilor liberi

Centrul de Istoria Mosnenilor din Tara Romaneasca. Un proiect initiat de Filip-Lucian Iorga

Serein'Art

From my heart to your heart

Didia Saint - Georges

Lisette Georgescu: „Nu pleci în umbră Didie dragă, muzica ta va lumina sufletele noastre îndurerate astăzi când ne despărțim de tine.”

Lili Crăciun

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum

EDUCAȚIA ZI DE ZI

Nici o zi fără educație...

Lia Muresan

*Fiecare om pe care îl întâlnesc în drumul meu imi este superior prin ceva. De aceea încerc să învăţ câte ceva pe lângă fiecare. (Sigmund Freud)

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Chirurg Pediatru Cluj

Dr. Surd Adrian - medic specialist Chirurgie Pediatrica

România fără Justiție

Fiat justitia, ruat caelum!